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9592.1994(04) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
June 9, 1994 
 
Mr. G. William Frick 
Vice President, General Counsel and Secretary 
American Petroleum Institute 
1220 L Street, Northwest 
Washington, D.C. 20005 
 
Dear Mr. Frick: 
 
Thank you for your letter dated April 22, 1994, regarding the 
Environmental Protection Agency's (EPA) final used oil rule 
published on March 4, 1994.  Specifically, you requested that EPA 
publish a technical correction to the March 4, l994, rule to 
clarify that the used oil regulations allow transportation of used 
oil to locations where used oil can be mixed with crude oil (e.g., 
from exploration and production sites to the pipeline or a 
petroleum refinery, etc.). 
 
As explained below, EPA believes that the regulations clearly do 
not preclude the transportation of used oil to each of the 
locations mentioned in your letter.  Therefore, we do not believe 
that a technical correction is necessary.  We will make this letter 
available to our Regional and State contacts so there is no 
misunderstanding regarding how the regulations apply. 
 
EPA interprets the used oil management standards to allow for the 
transport of used oil to crude oil pipelines, exploration and 
production facilities, petroleum refineries, and aggregation 
points.  In the preamble to the March 4, 1994, final used oil rule, 
EPA specifies how the used oil regulations apply in each of these 
situations.  In each of the cases described below, petroleum 
refining facilities and related sites may in fact fit the category 
of used oil transporter/transfer facility, processor, or 
aggregation point because of the manner in which used oil is being 
handled. 
 
1. Transportation to Crude Oil Pipeline and E&P Sites 
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Transport of used oil to exploration and production sites and crude 
oil pipelines is authorized by §279.43(a)(1) of the used oil 
standards which provides for transportation of used oil to another 
transporter. Used oil that is generated off-site and transported to 
a crude oil pipeline or an exploration and production site is 
subject to the transporter and transfer facility standards, as 
applicable, until the used oil is mixed with crude oil such that it 
is exempt under §279.10(g)(2).  59 FR 10532 and 10533. 
 
The transfer facility standards are applicable if the used oil is 
stored for more than 24 hours and less than 35 days. Therefore, in 
cases where used oil is stored for this period of time at an 
exploration and production site, for instance, prior to being 
transported to the pipeline, a petroleum refinery, or another 
interim location, the exploration and-production site would be 
considered a transfer facility.  Used oil that is stored at the 
site for less than 24 hours prior to mixing is subject to all 
Subpart E transporter standards except for §279.45. Application of 
the transporter/transfer facility standards to pipelines and/or 
exploration and production sites that accept used oil for mixing 
with crude oil is necessary to maintain a continuum of management. 
 
More specifically, the transporter/transfer facility regulations 
require that exploration and production operators or crude oil 
pipeline operators that receive used oil comply with the provisions 
of Part 279 Subpart E, including the notification, rebuttable 
presumption, and tracking standards (§§279.42, 279.44, and 279.46)  
(except where the recipient qualifies as an aggregation point, as 
discussed below). You should note that these requirements must be 
met even in the situation where used oil is eventually going to be 
mixed with crude. In addition, if the used oil is further 
transported by these operators, they must meet §279.43 
requirements. And, if residues from storage are generated, they 
must comply with §279.47.  Finally, if the used oil is stored at 
the facility for more than 24 hours before mixing, the operator 
must comply with §279.45. 
 
Transportation to Petroleum Refining Facilities 
 
Petroleum refining facilities that receive used oil from off-site 
for insertion into the petroleum refining process are subject to 
the used oil processor standards from the point at which the used 
oil is received on-site until the point at which the used oil is 
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inserted into the petroleum refining process.  59 FR 10554.  These 
requirements, which include notification, contingency planning, 
tracking and recordkeeping (§§279.51, 279.52, 279.53, 279.55, 
279.56, and 279.57) apply to such refineries even if the used oil 
is stored for less than 24 hours before mixing or directly inserted 
into the refining process.  If the used oil is stored before 
mixing, §279.54(a)-(f) and §279.54(h) also apply.  As used oil 
processors, petroleum refining facilities can accept used oil as 
provided under Subpart F of the used oil management standards, and 
transportation to such facilities is authorized per §279.43(a)(2). 
 
EPA believes that application of the processor standards to 
petroleum refining facilities that receive used oil from off-site 
for insertion into the petroleum refinery is warranted because of 
the manner in which the used oil is being handled prior to 
introduction into the process.  As explained in the preamble to the 
March 4, 1994 rule, EPA believes that, since these facilities are 
accepting used oil for processing, they likely pose the same 
potential concerns associated with improper management of used oil 
that are posed by used oil processor/re-refiners. 
 
3. Transportation to Used Oil Aggregation Points 
 
The used oil regulations also allow an exploration and production 
or petroleum refining facility owner or operator to transport used 
oil to an aggregation point in cases where the facility meets the 
quantity and ownership conditions required to be considered a used 
oil aggregation point.  An aggregation point is defined as "any 
site or facility that accepts, aggregates, and/or stores used oil 
collected only from other used oil generation sites owned or 
operated by the owner or operator of the aggregation point, from 
which used oil is transported to the aggregation point in shipments 
of no more than 55 gallons."  40 CFR 279.1. Under this definition, 
and in accordance with §279.40(a)(3) of the used oil management 
standards, an exploration and production facility or petroleum 
refining facility may transport used oil generated at sites that 
are owned by the facility to collection centers (i.e., aggregation 
points) that are also owned by that same facility. 
 
I hope that this letter addresses your concerns.  Please call Eydie 
Pines at (202) 260-3509 if you have further questions on this or 
other issues pertaining to the used oil management standards. 
 
Sincerely, 
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Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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------------------------------------------------------------ 
Attachment 
------------------------------------------------------------ 
American Petroleum Institute  
1220 L Street, Northwest  
Washington, D.C. 20005 
(202) 682-8240 
 
G. William Frick, Vice President, General Counsel and Secretary 
 
April 22, 1994 
 
Michael Shapiro 
Director, Office of Solid Waste (Mail Code OS-300) 
U.S. Environmental Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C.  20460 
 
Re:  Need For Technical Correction to March 4, 1994 Used Oil 
     Rule 
 
Dear Mr. Shapiro:  
 
On March 4, 1994, the U.S. Environmental Protection Agency issued 
a final rule clarifying and amending its recycled used oil 
management standards, which were promulgated on September 10, 1992 
at 57 Fed. Reg. 41566. The March 4, 1994 rule was issued in part to 
clarify and expand the pipeline exemption to include other 
petroleum refinery applications, and to exempt used oil 
incidentally recovered in a petroleum refinery's hydrocarbon 
recovery and wastewater treatment systems and reinserted into the 
refinery process. (See 59 Fed. Reg. 10550.)  
 
In the September 10, 1992 rule, destinations for transportation of 
used oil were restricted by section 279.43 as follows:  
 
     (a) Deliveries. A used oil transporter must deliver all 
     used oil received to:  
     (1) Another used oil transporter, provided that the 
     transporter has obtained an EPA identification number;  
     (2) A used oil processing/re-refining facility who has 
     obtained an EPA identification number;  
     (3) An off-specification used oil burner facility who has 
     obtained an EPA identification number; or  
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     (4) An on-specification used oil burner facility. 57 Fed. 
     Reg. at 41617. 
 
One of the issues discussed with EPA staff in settlement 
negotiations concerning API's Petition for Review of the used oil 
management standards was that section 279.43 does not allow used 
oil transporters to deliver shipments of used oil to exploration 
and production facilities, aggregation points, crude oil pipelines, 
or petroleum refineries.  
 
In October 1993, EPA distributed for comment a draft of the March 
4, 1994 rulemaking to interested parties, including parties to 
various pending lawsuits filed to challenge portions of the 
standards and related rulemakings. The draft rule included a 
proposed addition to 40 C.F.R. §279.43(a), the provision quoted 
above. The proposed addition would have allowed used oil 
transporters to transport shipments of used oil to  
 
     (a)(5) A location where used oil will be mixed with crude 
     oil or natural gas liquids such that the used oil is 
     exempt from regulation under section 279.10(g). 
 
This provision would have provided explicit authority for 
transporters to deliver used oil to exploration and production 
facilities, crude oil pipelines, and petroleum refineries. At each 
of these locations, after used oil has been delivered and is mixed 
with crude oil, it becomes exempt from the Part 279 management 
standards. (Note that section 279.10(g) was amended in the March 4, 
1994 rule.) API supported the inclusion of such a provision in its 
comments on the draft rule.  
 
API's comments on the draft rule also discussed the need for a 
provision allowing transportation of used oil generated at 
exploration sites to aggregation points prior to delivery to a 
location where the used oil can be mixed with crude oil. At many 
exploration sites, no crude oil is present and any used oil 
generated at these sites must be transported to an aggregation 
point prior to further transportation to a location where the used 
oil can be mixed with crude oil. This comment was not addressed in 
the preamble to the March 4, 1994 final rule and still needs to be 
resolved. See page 5 of API's comments submitted to the EPA RCRA 
Docket on November 2, 1993. EPA staff suggested that this point be 
included in this letter.  
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Unfortunately, the proposed provision quoted above was not included 
in the final rule published on March 4, 1994, and no reason for its 
absence was given in the preamble to the rule. In fact, the 
preamble discusses at length the permissibility of transporting 
shipments of used oil to crude oil pipelines and to petroleum 
refineries, which suggests that the omission may have been an 
oversight. For example, at 59 Fed. Reg. 10552, the preamble notes 
that  
 
     Used oil that is transported to the pipeline and 
     immediately mixed with crude oil or stored for less than 
     24 hours prior to such mixing is subject to all Subpart 
     E transporter standards except for § 279.45 which applies 
     to transfer facilities. 
 
Further, on page 10553, the preamble states 
 
     Used oil that is generated off-site and transported to or 
     stored at an exploration and production site is subject 
     to the transporter and transfer facility standards, as 
     applicable, up until the point at which the used oil is 
     mixed with crude oil such that it is exempt under 
     §279.10(g)(2). 
 
Likewise, on page 10554, the preamble clearly contemplated the 
transportation of shipments of used oil to petroleum refineries:  
 
     This exemption applies .. to used oil generated off-site 
     that is collected and transported to the petroleum 
     refining facility for insertion into the refining process 
     prior to crude distillation or catalytic cracking. 
 
Telephone contacts with EPA staff, however, indicated that the 
provision was deleted because it was believed to be unnecessary. 
The rationales given were that: (1) section 279.43(a) authorizes 
transportation of used oil to another transporter, which encompass 
transportation to locations where used oil can be mixed with crude 
oil; and (2) section 279.43(a) authorizes transportation of used 
oil to a used oil processor/ re-refiner, and refineries are subject 
to processor requirements prior to mixing used oil with crude or 
recovered oil. Neither explanation is convincing. Section 279.43(a) 
specifies that transporters may deliver used oil shipments only to 
the destinations listed in subsections (a)(l) through (4). 
Exploration and production facilities, aggregation points, 
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pipelines, and petroleum refineries, as discussed below, do not fit 
within any of the permissible destinations for used oil currently 
listed in section 279.43(a).  
 
The definition of transporters includes transfer facilities. 
Transfer facilities are defined at section 279.1 as transportation 
related facilities that hold shipments of used oil for more than 24 
hours, but not longer than 35 days, during the normal course of 
transportation or prior to being re-refined or processed. Used oil 
delivered to an exploration and production facility or crude oil 
pipeline generally is placed directly into a crude oil stock tank, 
thus becoming exempt from the standards upon delivery, unlike a 
transfer facility which, by definition, would store the used oil 
for 24 hours or longer. At aggregation points, used oil frequently 
is not held as long as 24 hours before being transported to a 
location where it can be mixed with crude oil; thus, these 
facilities generally do not fit within the definition of transfer 
facility, either. Likewise, a crude oil pipeline and its associated 
stock tanks cannot be considered another transporter or transfer 
facility, since the used oil generally is mixed with crude oil upon 
arrival, becoming exempt from the standards at that point. Even in 
situations where the used oil is held in a separate used oil tank, 
the pipeline facility would not be considered a transfer facility 
unless it stored the used oil for 24 hours or longer, an unlikely 
scenario. Exploration and production facilities, aggregation 
points, and pipeline facilities clearly are not processors, 
re-refiners, or used oil burners, the other permissible 
destinations allowed under section 279.43(a).  
 
Petroleum refineries do not fit in any of the categories currently 
listed in section 279.43(a), either. Refineries are not 
transporters or transfer facilities; any used oil received at a 
refinery is held for less than 24 hours before being commingled 
with crude oil by insertion into the refinery process or by being 
mixed with recovered oil. Although the March 4, 1994 rule subjects 
refineries to the requirements for processors and re-refiners prior 
to the point at which the used oil is mixed with crude or recovered 
oil, petroleum refineries are defined separately; they are 
explicitly distinguished from used oil processors and used oil 
re-refiners. Petroleum refineries that insert used oil into the 
crude oil refining process also do not fit into the category of 
used oil burners or blenders.  
 
For the reasons discussed above, API requests that a technical 
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correction be made to the March 4, 1994 used oil rule that adds the 
language omitted from the October 1993 draft rule of section 
279.43(a)(5), as quoted above, and that the Agency clarify that 
used oil may be transported to aggregation points prior to being 
transported to a location where the used oil can be mixed with 
crude oil. If you have any further questions concerning this 
matter, please contact Betty Cox of my staff at (202) 682-8250.  
 
Sincerely, 
 
G. William Frick 
Vice President and General Counsel 
 
cc:  Randolph Hill, EPA 
     Office of General Counsel 
     Michaelle Wilson, EPA 
     Office of Solid Waste 


