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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
August 17, 1992 
 
Mr. Jack E. Wilson, P.E. 
Vice President Engineering 
The Environmental Company, Inc. 
1230 Cedars Court, Suite 100 
P.O. Box 5127 
Charlottesville, Virginia 22905 
 
Dear Mr. Wilson: 
 
     This is in response to your letters of May 22 and July 22, 
1992, in which you request confirmation of the characterization of 
one of your client's waste streams. Specifically, you wish to know 
if a waste generated in the manufacture of polyurethane foam 
products is considered hazardous under the Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA). 
 
     According to your description of the process, your client 
sprays a base coat and a top coat of polyurethane to make their 
product. The base coat consists of a polyurethane resin mixture in 
toluene and a separate polyurethane curative mixture in ethyl 
acetate. When these mixtures meet in the nozzle of the spray gun, 
they begin reacting to form the polyurethane elastomer. The 
polyurethane elastomer hardens on the sprayed surface shortly after 
contact. The top coat is made up of a more dilute mixture of 
polyurethane resin in toluene as well as a more dilute mixture of 
polyurethane curative in toluene. These two mixtures are sprayed 
and react in much the same way as the base coat mixtures do. 
 
     In your letter, you stated that your client needs to clear the 
residual of one mixture from the nozzle of the spray gun before 
spraying another mixture. This is accomplished by directing the 
spray gun towards a waste drum and then using a top coat mixture to 
clear out base coat or vice versa. After the spray gun is cleared, 
the nozzle may be used for normal spraying applications. You wished 
to know if the material in the waste drum is classified as a listed 
hazardous waste under RCRA. 
 
     The spent solvent regulations cover those solvents that are 
used for their solvent properties, i.e., to solubilize, mobilize, 
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degrease, dilute, extract, etc. other constituents. (See 50 FR 
53315, December 31, 1985.) The definition of spent solvent does not 
extend to cases in which the solvents are strictly reactants or 
ingredients in a commercial chemical product formulation. From what 
you described of the process, your client is using a product formed 
by the solvent-containing materials to clear the spray gun nozzle 
thus, the waste in the drum is not considered a listed hazardous 
waste according to the Federal interpretation. Our analysis, 
however, is based solely on the description you provided us, and 
assumes that your client is not, in clearing the spray gun nozzle, 
using either toluene or ethyl acetate for their solvent properties. 
We therefore reserve the right to abandon this assumption, should 
an inspection or other fact-specific evaluation of the process 
present information to lead us to a different conclusion. 
 
     You should be aware of a few provisions which could affect 
this interpretation. If your client uses either the resin or the 
curative mixture individually to clean the spray gun, the waste in 
the drum could be considered F003 and/or F005 hazardous waste since 
the solvent constituents are greater than 10% before use. If your 
client uses the pure solvent (such as toluene or ethyl acetate), 
the waste in the drum would be considered a listed hazardous waste. 
Moreover, if the waste in the drum, regardless of its composition 
or the process from which it originates, exhibits any 
characteristic of hazardous waste identified in 40 CFR 261.20 - 
261.24 (i.e., ignitability, reactivity, corrosivity, and/or the 
toxicity characteristic), the waste would be considered hazardous 
under RCRA. 
 
     We further recommend you advise your client of the limitations 
of a Federal interpretation of the Federal RCRA regulations. In 
states which have the final authorization to operate the RCRA base 
program, the approved State program becomes the RCRA program in 
that State (RCRA § 3006). Also please be aware that the State in 
which you client operates may have stricter regulations than those 
of the Federal government (RCRA § 3009). Accordingly, we recommend 
you consult with the appropriate State government agency. 
 
     Thank you for your inquiry. If you have any additional 
questions or concerns, please call me at (202)260-4770. 
 
Rick Brandes 
Chief 
Waste Identification Branch 


