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SHAM RECYCLING POLICY AS IT PERTAINS TO THE BOILER AND 
INDUSTRIAL FURNACE RULE        
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
June 7, 1994 
 
Mr. Curtis D. Lesslie 
Environmental Engineer 
Division of Environment 
Bureau of Waste Management 
Forbes Field Building 740 
Topeka, Kansas 66620-0001 
 
Dear Mr. Lesslie: 
 
     This is in response to your March 10, l994, letter regarding 
the Agency's sham recycling policy as it pertains to the Boiler and 
Industrial Furnace (BIF) rule promulgated on February 21, 1991.  
You requested clarification on the applicability of the term 
"burning for legitimate energy recovery" and on the land ban 
requirements that apply to cement produced by a facility that has 
certified compliance and is burning hazardous waste with a heating 
value less than 5,000 Btu/lb. In addition, you asked whether the 
heating value limit applies to the as-generated or as-fired waste. 
 
     It is true that the BIF rule supersedes the Agency's sham 
recycling policy for a facility that has certified compliance with 
the emissions standards under interim status or is operating under 
a RCRA permit.  See 56 Federal Register 7183.  Thus, a BIF that has 
certified compliance may burn hazardous waste with a heating value 
lower than 5,000 Btu/lb (as-generated).  However, if an industrial 
furnace burns a listed hazardous waste with a heating value less 
than 5,000 Btu/lb and the facility does not document that the waste 
is burned for legitimate energy recovery, then any product applied 
to or placed on the land in a manner that constitutes disposal 
(e.g., cement) would be a waste-derived product subject to 
regulation as hazardous waste.  This waste-derived product, 
however, could be eligible for an exemption from regulation as a 
hazardous waste by compliance with the treatment standards for 
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land-disposed hazardous waste found in 40 CFR 268.42 - 268.44 and 
associated notification requirements (40 CFR 266.20(b)). 
 
     It is important to note that the "legitimate fuel" 
determination is on an as-generated, not as-fired, basis. Blending 
to augment the as-generated heating value cannot be used to meet 
the "legitimate fuel" test (i.e., either the waste must have a 
heating value of 5,000 Btu/lb, or the facility must document that 
lower heating value waste contributes significant, useable energy).  
However, the as-generated heating value of a hazardous waste may be 
increased to meet the "legitimate fuel" test by bona fide treatment 
(e.g., decanting). 
 
     I hope that this information will be helpful.  If you have 
further questions or comments, please feel free to contact Frank 
Behan of my staff at 703-308-8476. 
 
Sincerely yours, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  John Smith, EPA Region VII 
     Gene Evans, EPA Region VII 
     Bob Holloway 
     Frank Behan 


