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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
FEB 26 1990 
 
Kathleen Wolf, Ph.D. 
Project Manager 
Source Reduction Research Partnership 
1052 West Sixth Street, Suite 432 
Los Angeles, California  90017 
 
Dear Mr. Wolf: 
 
This is in response to your letter of October 12, 1989, in 
which you requested clarification of the application of RCRA 
Subtitle C regulations to waste chlorofluorocarbons (CFCs) from 
the production of foam products.  More specifically, these CFCs 
act as blowing agents by physically opening the foam cell.  This 
interpretation is based on your account of the production 
process. 
 
In your description of the manufacture of the rigid 
insulating and packaging foam product, the CFCs are retained 
within the product.  However, in the production of the flexible 
foam, the CFCs open the foam cell and are then released to the 
ambient environment.  Once captured by the vapor recovery system, 
the spent chlorofluorocarbons are then sent off-site for either 
recycling or disposal. 
 
Proper waste classification depends upon having sufficient 
knowledge of the waste process and the source of generation.  In 
order for the spent chlorofluorocarbons to be regulated as RCRA 
hazardous wastes, the material must first be classified as a 
solid waste.  In the case of the rigid foam production where the 
chlorofluorocarbons are retained within the product, the RCRA 
Subtitle C regulations are not applicable because the product is 
not being discarded and thus is not a solid waste as defined in 
40 CFR Section 261.2(a). 
 
At issue, in this case, is the question of whether use as a 
blowing agent constitutes use as a solvent.  The December 31, 
1985 Federal Register (50 FR 53316) clarifies that "only solvents 
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that are used for their 'solvent' properties - that is, to 
solubilize (dissolve) or mobilize other constituents" would be 
covered by the F001 - F005 spent solvent listings.  Specific 
examples include "solvents used in degreasing, cleaning, fabric 
scouring, as diluents, extractants, and reaction and synthesis 
media."  In the case of foam production, the chlorofluorocarbons 
are not being used to mobilize or solubilize, rather, they are 
simply acting to open the foam cell by a physical mechanism. 
Therefore, the spent chlorofluorocarbons used in this manner 
would not meet a hazardous waste listing.  The spent CFCs would 
only be RCRA hazardous waste if they exhibit a hazardous waste 
characteristic under 40 CFR 261.21 - 261.24.  Waste not regulated 
under Federal regulations also my be regulated under more 
stringent State requirements. 
 
Since the CFCs and methylene chloride used as blowing agents 
do not classify as solvents, recovered vapors of these substances 
also do not meet the spent solvent listing description.  The 
"derived from" rule (40 CFR 261.3(c)(2)(i)) does not apply in 
this case because the recovered vapors are not derived from 
hazardous wastes and by themselves do not meet any hazardous 
waste listing description. 
 
The Agency recently published a Federal Register notice 
clarifying the applicability of RCRA rules to CFCs which are 
spent or reclaimed (54 FR 31335, July 28, 1989).  We are 
enclosing a copy of this notice for your reference. 
 
Thank you for your inquiry.  If you should have further 
questions please contact the RCRA/Superfund Hotline at 
(800) 424-9346 or (202) 382-3000. 
 
Sincerely 
 
Original Document signed 
 
Devereaux Barnes 
Director 
Characterization and 
  Assessment Division 
 
Enclosure 


