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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
FEB 24 1987 
 
Mr. Phillip J. Sparta 
Assistant Managing Director 
Environmental Technology Southeast 
1819 Albert Street 
Jacksonville, Florida  32202 
 
Dear Mr. Sparta: 
 
This is in response to your letter of January 21, 1987 
regarding the participation of a wastewater treatment unit in the 
manifest system. 
 
Although you were previously informed that a generator of 
hazardous waste may designate a wastewater treatment unit on the 
manifest as a facility allowed to accept this waste, we now 
believe the previous interpretation is incorrect.  In particular, 
under 40 CFR §§264.1(g)(6) and 270.1(c)(2), the substantive 
requirements of Part 264 and the permit requirements of Part 270  
do not apply to owners or operators of wastewater treatment units. 
The interim status requirements of Part 265 also do not apply to 
such units.  (See 40 CFR §265.1(c)(10).) 
 
EPA's manifest system regulations (40 CFR §§262.20(b) and 
263.21) require that a generator send hazardous waste only to a 
"designated facility."  As provided in §260.10, a designated 
facility must have an EPA permit, interim status, or a permit  
from an authorized State, or must be a facility regulated under 
the special provisions of §261.6(c)(2).  Because wastewater 
treatment facilities, other than publicly owned treatment works 
(POTWs) that are permitted-by-rule under §270.60, meet none of 
these conditions, they cannot be listed as a designated facility 
and therefore, they cannot receive hazardous waste from off-site. 
 
I apologize for any problems our previous interpretation may 
have caused you.  Please contact Michael Petruska or Carolyn Barley 
of my staff at (202) 475-8551 if you have additional questions 
on this matter.  
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia A. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 


