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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  "Delisting" of Wastes by Authorized States 
 
FROM:     Steffen W. Plehn 
          Deputy Assistant Administrator 
            for Solid Waste (WH-562) 
 
          R. Sarah Compton 
          Deputy Assistant Administrator 
            for Water Enforcement (EN-335) 
 
TO:       PIGS Addressees 
 
ISSUE: 
 
Can a State with an authorized hazardous waste management  
program be allowed to exempt ("delist") hazardous waste from 
individual sites? 
 
DISCUSSION: 
 
EPA has provided certain standards and procedures for  
"delisting" waste from a particular generating facility or storage, 
treatment, or disposal facility at which a hazardous waste is  
generated (see 40 CFR 260.20 and 260.22, 45 FR 33076, and preamble 
discussion at 45 FR 33116).  Persons seeking such a delisting 
action may petition the Administrator of EPA for an amendment to 
the Federal regulations which would provide the exemption.  In the  
petition, the person must show that the waste is fundamentally 
different than that listed by demonstrating, as appropriate, that the 
waste does not: 
 
     (1)  exhibit the characteristic of ignitability, 
          corrosivity, reactivity, or toxicity, 
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     (2)  meet the criteria for listing the waste as acutely 
          hazardous (i.e., the oral or dermal LD50 or  
          inhalation LC50 specified in 40 CFR 261.11(a)(2), 
          45 FR 33121) and also does not meet the toxicity 
          criterion, 
 
     (3)  contain the hazardous constituent of Appendix VIII 
          of 40 CFR 261 (45 FR 33312) for which it was listed, 
          or, if the waste does contain those constituents, 
          show that consideration of other factors argue against  
          the waste being considered a hazardous waste (see 
          40 CFR 261.11(a)(3), 45 FR 33121).  This decision 
          is based on consideration of any of approximately ten 
          factors and is a discretionary one. 
 
When a State program has been found to be substantially  
equivalent to the Federal program, it receives interim 
authorization to operate in lieu of the Federal program; i.e., 
Federal requirements generally no longer apply, and the "requirement(s) 
of this subtitle" which are enforced under section 3008 of the  
Act are those of the State program approved under section 3006. 
Therefore, action by EPA to delist a waste from a particular 
generating facility (or storage, treatment, or disposal facility 
which generates hazardous waste) in a State with interim authorization  
would not affect the State requirements unless the State took a 
similar action. 
 
Some concern exists regarding the potential incompatibility 
inherent in allowing one State to delist, whereas another State  
may desire not to delist.  This problem is not unique to the  
issue of delisting, since the latter State program may be viewed  
as a "more stringent" one (because it regulates more wastes) and  
is acceptable under section 3009 of RCRA.  (See the preamble to 
40 CFR Part 123, Subparts B and F, 45 FR 33385.) 
 
The question here is whether a State program with interim 
authorization can provide a delisting mechanism.  If so, what shape  
and form must that mechanism take if EPA is to authorize the State  
program as "substantially equivalent" to the Federal program? 
In the regulations under 40 CFR Part 123, EPA is silent on  
the issue of State delisting mechanisms.  A State without such 
a mechanism is not precluded from receiving interim authorization. 
The universe of wastes controlled by such a State would be subject 
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to change only through regulatory or statutory change. 
 
For interim authorization, EPA requires the States to 
control a universe of hazardous waste generated, treated, 
stored, and disposed of in the State which is nearly identical 
to that which would be controlled by the Federal program under  
40 CFR Part 261 (see 40 CFR 123.128(a), 45 FR 33481).  A State can 
demonstrate that its program contains a delisting provision which, 
nevertheless, leaves the State universe nearly identical to EPA's. 
On the other hand, if the State's delisting mechanism lacked explicit  
standards and procedures analogous to those included in EPA's  
delisting mechanism, it would be difficult for EPA to assure 
that the State was providing the proper control of wastes. 
 
It is possible that a State, as a result of its delisting, 
may decrease its universe of wastes such that its coverage is no  
longer nearly identical to the Federal universe.  For example, a  
question has arisen as to what would happen if an interim authorized 
State abused its discretion in delisting wastes from individual 
sites, but EPA, operating the Federal program in one or more  
States into which those wastes were imported, refused to delist  
the wastes from those sites.  This would clearly be a situation 
where the State would be subject to withdrawal of EPA's authorization 
for failure to exercise control over activities required to be 
regulated (40 CFR 123.136 and 40 CFR 123.14(a)(2)(i)). 
 
DECISION:  State programs with delisting mechanisms may receive  
interim authorization provided those delisting mechanisms are  
substantially equivalent to EPA's.  In order to be considered 
substantially equivalent, the State must demonstrate that the  
delisting methodology is consistent with its methodology for  
listing.  The Memorandum of Agreement must contain a provision 
that the State will keep EPA fully informed of any State delisting 
activities and should make clear the possibility of withdrawal 
of authorization in the event that, due to delistings, the State's  
universe of wastes is no longer nearly identical to EPA's. 


