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REGULATORY STATUS OF SOLDER SCRAP 
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Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
March 26, 1992 
 
Mr. Nathan M. Burton, General Manager  
Lee Solder Incorporated  
300 Tunnell Street  
P.O. Box 455  
Seagoville, Texas 75159 
 
Dear Mr. Burton: 
 
     Thank you for your letter of February 20, 1992, regarding 
solder scrap and its status as a hazardous waste under the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA). I apologize for the delay in 
responding to your December 11, 1991, letter on this subject. 
Because our interpretations may have important impacts on 
industrial operations such as yours, we wanted to respond both 
carefully and fully to the concerns raised in your letter. 
 
     First, and most important, you question whether you will need 
a RCRA permit for your Texas facility. As the state agency 
authorized to implement the RCRA hazardous waste program in the 
state of Texas, the Texas Water Commission's regulations and their 
interpretation of those regulations would determine what RCRA 
requirements apply to your facility. Please note that some of the 
RCRA requirements may also be implemented by the Environmental 
Protection Agency's (EPA's) regional office in Dallas, Texas. 
 
     Second, you asked about our federal perspective on "scrap" 
solder that is used in an electronics assembler's solder bath, but 
is removed due to its contamination level. We can provide some 
general guidance on this issue although the Texas determination 
will be controlling for your facility. This material appears to 
meet the definition of a "spent material" in the federal hazardous 
waste regulations at 40 CFR 261.1(c)(1), and would be a "solid 
waste" when reclaimed (§261.2(c)(3)) (see footnote 1). A "spent 
material" is defined as "any material that has been used and as a 
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result of contamination can no longer serve the purpose for which 
it was produced without processing.  
 
     In your letter, you pointed out that used, slightly 
contaminated solder would have environmental impacts similar to 
those from unused solder. You are correct in pointing out that the 
federal hazardous waste regulations, as currently structured, can 
require vastly different levels of control based on what may appear 
to be minor details about the circumstances of a material's use or 
generation. We are concerned that our current distinction based on 
a material's use may not be valid, just as you raised in your 
letter. 
 
     In response to important reasons (such as yours), we are 
currently involved in a major effort to reevaluate the federal 
definition of solid waste to determine if it functions as a barrier 
to environmentally sound recycling practices. One of the main 
objectives of the reassessment is to see if the controls imposed 
under RCRA can be better matched to the environmental risks that a 
material or process poses. We may decide that used materials are 
not necessarily wastes, at least not when managed in specified 
environmentally sound ways. In that context, I very much appreciate 
the issues you have raised and will ensure that they are considered 
as part of our broad assessment of the definition of solid waste. 
 
     If you have any further questions on this issue, or on the 
assessment that we are conducting, please feel free to contact 
David Bussard, Director, Characterization and Assessment Division, 
Office of Solid Waste, at (202) 260-4637. 
 
Sincerely yours, 
Don Clay 
Assistant Administrator 
 
  1  However, there could be situations where the used solder 
     is not considered "spent" and thus not a "solid waste" 
     under the RCRA regulations. For example, used solder that 
     is sold and reused as solder by another user, with no 
     processing (i.e., direct reuse) is not a "solid waste" if 
     it meets the criteria in 40 CFR 261.2 You would need to 
     discuss these provisions with Texas if you believe they 
     pertain to your situation. 


