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BOILERS AND INCINERATORS, DISTINCTION BETWEEN/INTEGRAL 
DESIGN STANDARD 
 
JAN 3 1986 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  University of South Alabama Heat Recovery Unit 
 
FROM:     Jack W. Mcgraw 
                 Deputy Assistant Administrator 
 
TO:       Thomas Devine 
             Director, Air and Hazardous 
             Materials Division 
             Region IV 
 
This is in reference to a November 22, 1985, memorandum from 
James H. Scarbrough to J. Winston Porter requesting comments on a 
petition to classify a heat recovery unit at the University of 
South Alabama as a boiler. 
 
We understand from your memo and conversation with your 
staff that the University plans to build a solid waste combustion 
unit equipped with a heat recovery boiler.  The device would also 
burn hazardous wastes at a maximum rate of less than 4 percent on 
a heat input basis.  Recovered steam would be used in a hospital  
laundry at the University. 
 
This device cannot be classified as a boiler because it fails 
the fundamental and objective criterion for a boiler--that the 
combustion chamber and heat recovery unit must be of integral 
design.  The variance procedure provided by 40 CFR 260.32 is 
intended to consider classifying as boilers devices not antici- 
pated during development of the rules.  The definition of a 
boiler and the variance procedure criteria, however, were 
structured specifically to classify incinerators with waste 
heat recovery boilers as incinerators.  I am not aware of any 
characteristics of this case that indicate that this is a type 
of design not anticipated by the Environmental Protection Agency 
(EPA) when it adopted the basic definition of boiler and variance 
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procedure on January 4, 1985 (see 50 FR 661-662). 
 
It is important to be able to clearly distinguish between 
incinerators and boilers because they are subject to different 
standards.  Owners and operators of hazardous waste incinerators 
and 265.  The burning of hazardous waste in industrial boilers 
and industrial furnaces is currently exempt from regulation.  
Permit standards to control emissions from these devices are 
under development, however, and are scheduled to be proposed 
in June 1986.  Even though we plan to model the boiler and 
industrial furnace standards generally after the incinerator 
standards, it still may be necessary to distinguish between 
incinerators, boilers, and industrial furnaces because standards 
or permit procedures may be somewhat different (e.g., we are 
considering an automatic waiver of trail burns for boilers 
operated under specified conditions that would ensure 99.99% 
destruction and removal efficiency of toxic organics). 
 
In addition to being a clear, unambiguous test to distinguish 
between boilers and incinerators, the integral design criterion 
has environmental significance.  Devices where the combustion 
chamber and heat recovery unit are of integral design recover 
energy more efficiently.  Thus, such devices are more likely to 
be operated for the primary purpose of energy recovery and, in 
turn, more likely to be operated and maintained to achieve peak 
combustion (and destruction) efficiency (see 50 FR 626). 
 
I should also point out that the final rule establishing 
administrative controls on blending and burning hazardous 
waste and used oil fuels published in the Federal Register on 
November 29, 1985, prohibits the burning of hazardous waste fuels 
in nonindustrial boilers (copy attached).  Even if the University's 
combustion unit were of integral design and otherwise determined 
to be a boiler, it would be considered a nonindustrial boiler 
under that rule.  Thus, hazardous waste could not be burned in 
the device, unless the University complied with an exception to 
the prohibition provided by that rule for nonindustrial boiler 
owners and operators who comply with the hazardous waste incin- 
erator standards under Subpart O Parts 264 or 265.  When the 
technical, permit standards for boilers and industrial furnaces 
are ultimately promulgated, any nonindustrial boilers burning 
hazardous waste under the interim status incinerator standards of  
Part 265 would become subject to the standards for boilers.  We 
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expect that few nonindustrial boiler owners and operators will 
elect to continue (or begin) burning hazardous waste fuels under 
these requirements. 
 
As a final note, you may want to consider whether the hazardous 
wastes to be burned are eligible for the exemption from many of 
the incinerator standards for wastes that are ignitable, reactive, 
or corrosive, and that contain no or insignificant levels of 
Appendix VIII compounds.  See (b and c) and .340(b) 
If you have questions or comments on any of these points, 
please give Bob Holloway or Marc ????? a call at 387-7917. 
 
attachment 


