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RECYCLING ACTIVITIES          
 
MAY 3 1989 
 
Alan H. McLean 
Hughes Hubbard and Reed 
Madison Avenue 
New York, New York  10017 
 
Dear Mr. McLean: 
 
This letter is in response to your letter dated 
March 2, 1989, requesting a written interpretation of aspects 
of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
implementing regulations applicable to recycling activities 
(40 CFR Parts 124, 264, 265, 266, 268 and 270).  It is my 
understanding that Environmental Technology Group's (ETG's) 
operation involves a mobile recycling unit that visits 
hazardous waste generator sites.  Used solvents are pumped into 
the mobile unit through hoses connected to the generators' 
storage tanks or containers and a horizontal thin film 
evaporator is applied to reclaim reusable solvents.  The 
reusable solvents are then pumped back into the generator's 
product tanks or containers.  All rinsings and non-recoverable 
residues exiting from the mobile unit are placed in waste 
containers and remain on-site as the property of the generator. 
 
In your letter, you reached several tentative conclusions 
regarding the applicability of certain RCRA regulations to your 
process.  I have discussed those Federal regulations below to 
clarify how they would apply to your activities.  However, it 
should be noted that in states that are authorized to implement 
the RCRA program, the state regulations, rather than Federal 
regulations, are applicable.  The state program can be 
broader-in-scope or more stringent than the Federal 
counterpart, so ETG should check all applicable state standards 
before deploying its mobile recycling units. 
 
The first question raised is, who is considered the 
generator of the residue or still bottom resulting from the 
recycling of the spent solventby ETG's units.  EPA considers 
the original generator of the spent solvents and ETG to be 
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co-generators of these still bottoms, and the RCRA regulations 
regarding generators, found at 40 CFR Part 262, are applicable 
to both.  However, this does not mean that both generators  
must satisfy each regulatory requirement individually.  When 
two or more parties contribute to the generation of a hazardous 
waste, as is the case in the generation of the still bottoms, 
these requirements are satisfied if one of the parties assumes 
and performs the duties of the generator on behalf of both the 
parties (45 FR 72026, October 30, 1980).  Therefore, by mutual 
agreement either party could perform the generator 
responsibilities of recordkeeping,reporting, and manifesting 
for the still bottom waste.  Typically, these duties are 
assumed by the original generator who owns the site. 
Nevertheless, EPA reserves the right to enforce against any and 
all persons who fit the definition of "generator" in a 
particular case if the requirements of Part 262 are not 
adequately met.  For more discussion on generator 
responsibilities, see the October 30, 1980 Federal Register 
notice referenced above. 
 
Regarding the notification process, generator 
notifications under section 3010 of RCRA are generally 
required only once, at the time that RCRA regulations initially 
become applicable to the generator.  It is through the 
notification process that a generator obtains an EPA 
identification  number.  If the original generator has already 
submitted a notification and received an EPA identification 
number, and if this generator consents to performing the generator 
duties for the still bottoms as described above, then, 
additional notification is not required for the mobile unit to 
perform the recycling operation.  This arrangement appears to 
fit the circumstances described in your letter.  However, 
should the agreement between ETG and a particular client 
prescribe that ETG be generator of record for the still 
bottoms, including manifesting the residue, ETG would need to 
obtain an EPA identification number for that particular site by 
submitting a notification form (40 CFR 262.12(a)). 
 
You also inquire about the applicability of the permitting 
requirements to the generator or the mobile unit operator. 
Your letter correctly states that a hazardous waste recycling 
process is exempt from the RCRA permitting requirements 
(40 CFR 261.6(c)).  Therefore, neither ETG nor the generator 
would be obligated to obtain a permit for the recycling 
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operation.  Further, generators are allowed to accumulate 
hazardous waste on-site in tanks or containers for up to 90 
days without being required to obtain interim status or a 
permit (40 CFR 262.34).  It should be noted, however, that 
90-day generators must comply with the technical standards of 
Part 265, Subpart J (for tanks), and Subpart I (for 
containers), as well as certain emergency response and 
personnel training provisions.  If the accumulation period 
before the waste is introduced into the recycling unit exceeds 
90 days, the generator will need to obtain interim status or a 
permit for such storage. 
 
Wastes or residues from recycling activities are 
considered to be newly generated wastes and therefore are also 
allowed a 90 day accumulation period without a permit.  Note 
that these wastes are also "derived from" wastes and are 
assigned the same EPA waste codes as the spent solvent from 
which they are derived (40 CFR 261.3 (c)(2)(i)). 
 
You also indicate in your letter that ETG will not be 
subject to the Part 268 land disposal restriction requirements 
since a permit is not required.  However, you should note that 
the Part 268 standards apply independent of the permit program, 
and any such requirements that are applicable to a particular 
waste (e.g., the solvent still bottoms) must be compiled with 
regardless of the §262.34 accumulation provision. 
 
I hope this information will be helpful to you.  If you 
have further questions please feel free to call Frank McAlister 
at (202) 382-4740. 
 
Sincerely yours, 
 
Original Document signed 
 
Joseph S. Carra 
Director 
Permits and State Programs Division 
 


