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PPC  9495.1986(30) 
 
PROPOSED PERMIT-BY-RULE FOR USED OIL RECYCLERS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
NOV 24 1986 
 
Ms. Kathryn O'Connor Gunkel 
Director of Environmental 
  and Safety Operations 
P.O. Box 517 
Riverdale, Maryland  20737-9981 
 
Dear Ms. Gunkel: 
 
Thank you for your October 10, 1986, letter regarding the 
relationship between "permit-by-rule" and the proposed used 
oil special management standards for burners. 
 
The major point you raised in your letter is the impli- 
cation of filing the burner notification form 8700-12.  Our 
final standards will apply only to facilities burning off-spec- 
cification used oil as of the effective date of the final rule 
(which is usually six months after the final rule is published 
in the Federal Register).  Filing the notification form now 
would not subject your members to that final standard. 
Filing also will not subject your members to the corrective 
action requirements in Section 3004(u).  Form 8700-12 is not 
a Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) permit appli- 
cation or the equivalent, and again it does not trigger 
compliance with Section 3004(u).  You specifically asked if 
used oil recyclers will need permits, and if so how would 
they apply for such permits.  We have not yet resolved this 
issue. 
 
You also asked why, when we generally avoid permit-by- 
rule in the RCRA program, did we propose a permit-by-rule 
for used oil recyclers?  The used oil permit was established 
by Congress for recycled oil identified as a listed or hazar- 
dous waste in RCRA Section 3014(d).  The permitting is a 
statutory requirement. 
 
We are also considering what types of regulations should 
apply to recycled oil burners.  For example, we are currently 
debating whether used oil burners should be regulated like 
other recyclers or if we should apply special, less stringent, 
requirements.  Our current thinking is that it may be appro- 
priate to have different standards for processors and re-refiners. 
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Let me assure you that EPA believes that off-specification 
used oil can be burned safely.  When emissions are properly 
controlled, burning is an environmentally desirable method of 
recycling used oil.  We will consider the issues you raised when 
developing our final rule.  I would be pleased to meet with you 
on these and any other concerns you may have. 
 
I have addressed the seven specific questions you asked in 
the enclosure.  If I can be of any further assistance, please 
let me know. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
"Jack W. McGraw for" 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
Enclosure 
 
------------------- 
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Answers to Questions 1-7 
 
1.  Under the November 29, 1985 proposal, facilities 
burning off-specification used oil fuel on the effective 
date of the final rule would be eligible for a permit-by-rule. 
Submissions of the notification form 8700-12 would not trigger 
issuance of a permit.  Under the proposed used oil management 
standards, facilities in compliance with all of the applicable 
requirements would be deemed, without any action on their 
part, to have a RCRA permit.  [See 50 FR 49240] Submitting 
notification information is only one requirement; compliance 
with proposed 40 CFR 266.43, 266.44, and 270.60(d)(2) would 
be necessary to obtain the permit-by-rule.  This approach to 
permitting used-oil recyclers is actually specified in 
RCRA Section 3014(d); Congress instituted such a system to 
encourage facility permitting.  (See H.R. Rep.  No. 98-198, 
98th Cong., 1st Session, at 69 (1983).]  Under this system, 
there is no written permit per se.  In fact, EPA would not 
be granting a permit at all.  Congress specified in RCRA 
Section 3014(d) that a used-oil recycler who complies with 
all applicable requirements receives a permit. 
 
With respect to the relationship in the proposed rule 
between the permit-by-rule and corrective action, you should 
note that in the November 29, 1985, Federal Register, we 
proposed that used oil recyclers who qualified for the permit- 
by-rule were not subject to the corrective action requirements 
in Section 3004(u) unless EPA revoked the permit-by-rule based 
on specified criteria.  [See 50 FR 49241] 
 
We have not determined what management standards will 
apply for used oil burners.  We have concluded that the full 
set of requirements proposed on November 29, 1985, is probably 
too stringent.  We will consider whether a reduced set of standards  
might be adequate for burners.  We also have decided not to list  
recycled oil as a hazardous waste.  This may render the permit- 
by-rule provisions of the November 29, 1985, proposal moot  
because facilities managing nonhazardous waste have not in the  
past been subject to EPA permitting.  It should be noted, however,  
that EPA can require permitting for used-oil recyclers even without  
a hazardous waste listing.  [See H.R.  Rep. No. 98-198, 98th Cong.,  
1st Sess., at 69 (1983).]  Whether we do require some form of  
permitting will depend upon the extent of Agency oversight needed  
to implement the management standards issued for burners. These  
decisions are still several months away. 
 
2.  You are correct in stating that under the proposal, 
a facility is deemed to have a RCRA permit if it complies 
with all applicable requirements.  It is the responsibility 
of the owner or operator of the facility to comply with the 
requirements.  EPA can, of course, conduct facility inspections 
to ensure compliance. 
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Submittal of form number 8700-12 has little to do with 
the facility permitting.  Submittal of notification informa- 
tion is one requirement that a facility would have to meet 
whether or not a permit is required by the final rule.  EPA 
form 8700-12 is not a permit application.  This issue was 
discussed in the November 29, 1985, proposal [See FR 49243]. 
Under the proposal, those owners or operators who were not 
in compliance with applicable requirements, or who were not 
sure whether they were in compliance, would have been required 
to submit a special notice, separate from the notification, 
to EPA indicating their desire to obtain interim status. 
Those owners and operators who were sure of their compliance 
would not have to submit an application. 
 
Let me clarify one point which may be confusing.  In the 
proposed rule we stated that a notifying facility is afforded 
the option of indicating that the information submitted on 
form 8700-12 could be used to fulfill the permit application 
requirements of RCRA Section 3005(e)(i)(c).  A facility might 
have wished to take this course because eligibility for the 
proposed permit-by-rule turned on a facility being 
compliance on the rule's effective date with applicable 
regulations.  A facility not in compliance or unsure whether 
it was in compliance was thus afforded the opportunity to 
have legal authorization to operate [See 50 FR 49240]. 
Facilities electing to take this action were not thereby 
subject to Section 3004(u) corrective action [See 50 FR 
40241]. 
 
The "two year" inspection schedule applies to facilities 
permitted by EPA under RCRA Section 3005.  Since, under the 
proposed rule, most used oil recyclers would be permitted under 
RCRA Section 3014(d), the schedule would not apply. 
 
3.  As discussed in response #1, under the proposal, 
facilities who were eligible for the permit-by-rule would 
not have been subject to RCRA Section 3004(u).  [See 50 FR 
49240.] The only case where such a facility would have been 
required to take corrective action measures is when EPA 
revoked the permit-by-rule.  [see 50 FR 49241.]  See proposed 
§270.60(d)(3) for the criteria under which a permit-by-rule 
could be revoked.  EPA has not determined whether these, or 
similar, requirements will ultimately be applied to use 
oil burners. 
 
4.  As explained above, the used oil recycling permit 
would not actually be issued by EPA.  Rather, the permit is 
a special authorization granted by Congress in RCRA Section 
3014(d) for used oil recyclers to be exempt from normal RCRA 
permitting procedures, provided they comply with all applicable 
requirements. 
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5.  As explained above, submittal of EPA form number 
8700-12 has nothing to do with corrective action requirements. 
Further, the timing of the notification was set by Congress 
in RCRA Section 3010(a); notification was required by February 
1986. 
 
6.  As explained above, the burner notification require- 
ment is just that, nothing more.  It simply does not expose 
burners to the types of consequences suggested in your 
questions. 
 
7.  At present, burners of off-specification used oil, 
except for the notification and recordkeeping provisions of 
40 CFR §266.44, are subject to the same requirements as 
burners of virgin fuel oil.  The time that management standards 
are issued in final form for used oil burners is appropriate 
time for each facility owner or operator to make his own 
decision on whether or not to continue burning used oil 
fuel.  As a general matter, RCRA regulations become effective 
six months following promulgation, so burners will have time 
to assess any new requirements. 


