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MAR 31 1988 
 
Mr. Michael J. Fox, Manager 
Chemical Engineering Services 
Aptech 
Post Office Box 3440 
Sunnyvale, CA  94088-3440 
 
Dear Mr. Fox: 
 
This is in response to your letter of March 9, 1988, in 
which you seek written confirmation of an opinion given you by 
the RCRA/Superfund Hotline concerning solvent/mixture blends. 
 
The information you were given is correct.  A spent solvent 
mixture/blend that contains, before use, a total of less than ten 
percent of the solvents listed in the F001, F002, F004, or F005 
categories would not be considered a listed hazardous waste. 
(See 40 CFR 261.31 and 50 FR 53315-20.)  The situation which you 
describe in your letter falls within the realm of the above 
regulation, so the clarification you were given by the Hotline is 
correct.  However, if the waste exhibits the characteristics of 
corrosivity, ignitability, reactivity, or extraction procedure 
(EP) toxicity (40 CFR 261.20-261.24) the spent solvent/mixture 
blend would be considered a characteristic hazardous waste. 
 
It should be noted that state regulations may be more 
stringent.  Therefore, please contact your state environmental 
authorities to find out what their regulatory requirements are. 
 
Thank you for your inquiry.  If you have any further 
questions, please call the RCRA/Superfund Hotline at 
(800)424-9346 or (202)382-3000. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew A. Straus 
Acting Director 
Characterization and 
   Asseessment Division 


