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9441.1992(29) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 4, 1992 
 
Angus MacBeth, Esq. 
Sidley & Austin 
1722 Eye St. N.W. 
Washington, D.C. 20006 
 
Dear Mr. MacBeth: 
 
     Thank you for your letter dated May 12, 1992 regarding your 
request for a determination on the regulatory status under the 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) of absorbent material 
such as uncontaminated sawdust product or similar natural fibrous 
material when mixed with hazardous waste prior to incineration. You 
ask two specific questions: 
 
1)   Is the process of mixing raw material sawdust, or similar 
     material with hazardous waste prior to incineration in 
     order to facilitate incineration, "treatment" as that 
     term is defined in 40 CFR Section 260.10? and, 
 
2)   Does the volume of raw material sawdust which has been 
     mixed with the hazardous waste that is being staged for 
     incineration become a hazardous waste and therefore count 
     against the TSD facility's maximum permissible hazardous 
     waste inventory or mass feed limits (i.e., hazardous 
     waste management limits)? 
 
     In response to your first question, on the basis of the 
information you have provided in your letter, it appears that the 
mixing of raw material sawdust or other absorbent material prior to 
incineration does constitute treatment as defined in the 40 CFR 
Section 260.10. EPA does not consider the mixing to be a separate 
process independent of the treatment train. Rather, the mixing of 
the absorbent material with hazardous waste that is destined for 
incineration is the first step in the treatment train and part of 
the incineration process. Because incineration constitutes 
treatment as defined in 40 CFR Section 260.10, the mixture of 
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absorbent material and hazardous waste destined for incineration 
constitutes treatment. 
 
     In the first part of your second question, you asked EPA 
whether the mixture of sawdust or absorbent material with hazardous 
waste prior to incineration itself becomes a hazardous waste. Based 
upon information provided in your letter, the mixture of absorbent 
material and hazardous waste does become a hazardous waste. 40 CFR 
Part 261.3(c)(2) provides: 
 
     "...any solid waste generated from the treatment 
     (emphasis added)...of hazardous waste...is a hazardous 
     waste". 
 
Because the mixture of sawdust or absorbent material and hazardous 
waste is a solid waste generated from the treatment of hazardous 
waste, the mixture itself is a hazardous waste. In addition, in any 
case, the mixing of a listed waste does not render the waste 
non-listed. 
 
     In the second part of your second question you ask whether the 
entire volume of the mixture of absorbent material and hazardous 
waste is counted against the facility's maximum permissible 
hazardous waste inventory or mass feed limits. Because this 
determination requires more detailed information generally 
contained in the incinerator's operating permit, EPA requests that 
you contact the EPA Region or state that has issued the 
incinerator's operating permit. 
 
     You should also consult with the appropriate EPA Region or 
state on the other questions mentioned above because this 
determination may depend upon case specific factors as well as 
applicable state law. Under RCRA, individual states may be 
authorized to implement the RCRA Subtitle C program and to specify 
additional regulatory requirements that are at least as stringent 
as the Federal regulations. If you have any questions regarding 
this letter, please call Mike Petruska of my staff at (202) 
260-8551. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
cc: Incinerator Permit Writers' Workgroup 
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    Subpart X Permit Writers' Workgroup 
    Devereaux Barnes 
    Matthew A. Straus 


