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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
OCT 23 1987 
 
Kevin Mouser, R.P.S. 
Hazard Materials Specialist 
Bureau of Environmental Health 
Department of Water Quality and 
  Hazardous Materials Management 
Marion County Health Department 
22 East Ohio Street 
Indianapolis, IN  46204 
 
Dear Mr. Mouser: 
 
This is in response to your September 25, 1987, letter to 
Matt Straus concerning the dioxin-contaminated oils.  This letter 
explains the regulatory requirements for the used oil in question, 
and then (as you requested) recommends additional management 
practices you may want to consider. 
 
First, from the information you provided, the contaminated oil 
is not an EPA-listed hazardous waste, and would only be a hazardous 
waste under RCRA if it exhibits any of the hazardous character- 
istics.  The only wastes listed as hazardous under RCRA due to the 
presence of dioxins are found in 40 CFR 261.31 under the hazardous 
waste number F020-F023 and F026-F028.  Most of the listed dioxin 
wastes are manufacturing process wastes; the exception is F027, 
which covers discarded unused formulations containing tri-, tetra-, 
or pentachlorophenol or compounds derived from these chloro- 
phenols.  The waste in question is actually a lubricating oil 
contaminated with TCDD.  The contamination resulted from use of the 
TCDD as an analytical standard, rather than from mixing of the oil 
with TCDD that is intended for discard.  Therefore, the contam- 
inated lubricating oil would not meet the F027 listing. 
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Second, please note that all used oils, whether they are 
hazardous by a characteristic or not, are subject to 40 CFR Part 
266, Subpart F, if burned for energy recovery (or made into a 
fuel).  If you decide to manage the oil in some other manner, 
however, no EPA regulations apply.  You should check with the 
appropriate State agency to determine if State regulation 
apply. 
 
Finally, you asked for storage and disposal recommenda- 
tions.  With regard to disposal, the most protective approach 
would be to ship the oil to a permitted hazardous waste 
incinerator.   The regulations that EPA promulgated for small 
quantity hazardous waste generators, which are summarized in the 
enclosed handbook, contain recommended practices for storage. 
(The handbook also includes the address and phone number of the 
State regulatory agency in your area.) 
 
If you have further questions in this area, please contact 
Mike Petruska at (202) 382-7729. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure   
 


