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December 10, 1986 
 
Curtis Verploegh  
Hazardous Waste Manager  
The University of New Mexico  
Occupational Safety 
Medical Building 3, #137 
Albuquerque, NM  87131 
 
Dear Mr. Verploegh: 
 
This is in response to your October 21, 1986 letter in which  
you requested clarification as to whether your laboratory waste, 
generated by an investigator, performing research involving 
2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) is covered under 40 
CFR §261.31.  The wastes in question are:  1.07 mg of TCDD 
contained in some 361 mouse carcasses, 450 gallons of cages and  
bedding, and 41 gallons of dry waste. 
 
The wastes which you described are not the listed dixoin- 
containing wastes under 40 CFR §261.31.  Rather, these wastes  
would more appropriately be characterized as infectious wastes, 
"... laboratory wastes, such as pathological specimens (e.g., all 
tissues, specimens of blood elements, excretes, and secretions 
obtained from patients or laboratory animals) and disposable 
fomites (any substance that may harbor or transmit pathogenic  
organisms) attendant thereto..." see 40 CFR §261.101(h).  To 
date, EPA has not promulgated criteria for identifying waste as  
infectious under §261 Subpart C.  
 
The Agency has, however, developed a manual to provide  
guidance on the management of infectious waste.  A copy is  
enclosed for your reference.  You should be aware that typical  
infectious waste incinerators are probably not satisfactory 
devices for disposal of materials highly contaminated with TCDD.  
TCDD decomposes above 800C.  These wastes which you describe can  
be safely managed by high temperature incineration. 
 
I hope this adequately answers your questions.  
 
Sincerely yours, 
 
Doreen Sterling, Ph.D. 
Chemist 
Waste Characterization Branch  
 
Enclosure  
 
cc:  Matt Straus 
 


