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AIDS TO NAVIGATION (ATON) BATTERIES AND RCRA REQUIREMENTS 
 
JUL 30 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Generation of Aids to Navigation (ATON) 
          Batteries and RCRA Requirements 
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
          Gene A. Lucero 
          Office of Waste Programs Enforcement (WH-527) 
 
TO:       Kenneth D. Feigner, Chief 
          Waste Management Branch (HW-112) 
          EPA Region X 
 
This is in response to your June 30, 1987, memorandum in which 
you requested clarification as to how the RCRA rules apply to ATON 
batteries.  The answers to your specific questions are as follows: 
 
1.   We agree with you that the entire battery is counted 
     in weight calculations, 
 
2.   The points of waste generation are, as you suggested, 
     each ATON unit service area (either landbased or the 
     tender vehicle).  Each area is subject to the quantity 
     determination of �261.5, except when several areas are 
     on one site; then the entire quality of hazardous waste 
     generated at the site is counted. 
 
3.   The location to which the spent batteries are taken 
     would normally be a TSDF, provided the waste is received 
     from one or more ATON units which generate greater 
     than 100 kg/mo. of hazardous waste.  You should note, 
     however, that 40 CFR �263.12 provides that properly 
     packaged and labeled hazardous waste containers may 
     be held for 10 days or less at a transfer facility 
     without having to comply with Parts 264, 265, 94 270. 
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4.   The satellite accumulation area provision of �262.34 (c) 
     do not apply to the ATON locations because they are 
     not all on one site, but rather are each distinct 
     sites surrounded by water. 
 
5.   We believe that the batteries removed after tender 
     servicing do require manifesting, as well as those  
     removed from land-based vehicle servicing.  The loca- 
     tion where a battery is removed from service is the 
     waste generation site.  The generator must manifest 
     the batteries to a TSDF provided they are not a condi- 
     tionally exempt generator.  As indicated above, the 
     batteries may be held for up to 10 days at a transfer 
     facility under �263.12. 
 
Please feel free to contact Michael Petruska at 475-6676 if 
you have any further questions. 
 
 
cc:  Waste Management Division Directors, Regions I - IX 
     Solid Waste Branch Chiefs, Regions I - X 


