
  RO 11241 

9441.1987(28) 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
APR 30 1987 
 
Mr. Terry Gray, Chief 
Plan Review and Permit Section 
Hazardous Waste Management Branch 
Solid and Hazardous Waste Management 
State of Indiana 
Department of Environmental Management 
105 South Merdian Street 
P.O. Box 6015 
Indianapolis, IN  46206-6015 
 
Dear Mr. Gray: 
 
This is in response to your letter of March 13, 1987, in 
which you request written confirmation concerning a specific 
aspect of the mixture rule exemption that was promulgated on 
November 17, 1981.  In particular, you ask if solvent that is 
lost via volatilization once it is discharged to the plant sewer 
is excluded from the mixture rule calculation in §261.3(a)(2) 
(iv)(A) and (B). 
 
As I discussed with Ms. Jayne Browning of your staff, the 
regulation and the preamble to the November 17, 1981 Federal 
Register makes it clear that once a waste (i.e., spent solvent) 
is discharged to the wastewater, it must be included in the 
calculations to determine whether or not a facility exceeds the 
mixture rule exemption levels.  See, for example, 40 CFR 
§261.3(a)(2)(1V)(A) where it states "...provided that the 
maximum total weekly usage of these solvents (other than the 
amounts that can be demonstrated not to be discharged to 
wastewater)...;" see also footnote 24 at 46 FR 56585 where it 
states: 
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     However, if a facility can demonstrate by means of 
     appropriate records that any portion of solvents used 
     at the facility are not disposed to wastewater, that 
     portion is to be excluded from the calculation.  That 
     portion of solvents which is volatilized may not be 
     excluded from the calculation of solvent usage." 
 
Please feel free to give me a call at (202) 475-8551 if 
you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Matthew A. Straus, Chief 
Waste Characterization Branch 


