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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
MAY 23 1990 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Splitting a Federal RCRA Permit  
 
FROM:     Dev Barnes, Director  
          Permits and State Programs Division  
 
TO:       James Scarbrough, Chief  
          RCRA and Federal Facilities Branch, Region IV 
 
This memorandum is in response to your correspondence, dated  
May 1, 1990, in which you requested guidance concerning the  
proper procedure for "splitting" RCRA permits which were  
originally issued for a non-authorized State, when the State has  
subsequently become authorized and has issued a "base" permit  
identical to the non-HSWA portion of the Federal permit.  We  
offer the following suggestions:  
 
One procedure, which may have some advantages, would be for  
EPA to modify the Federal permit and specify an accelerated  
expiration date (e.g., 30 days hence) for the entire permit. 
Simultaneously, EPA would modify the State permit to incorporate   
explicitly the HSWA provisions which were originally in the  
Federal permit.  This portion of the State permit would remain  
Federally administered.  If the permittee requests the  
modifications, both could be Class I modifications according to  
40 CFR Part 270.42.  Accelerated expiration is a specifically  
listed Class I modification, and the addition of already existing  
HSWA permit conditions to a State permit would qualify as Class I 
under 270.42(d), since it would not constitute a substantive  
change.  The advantage to this procedure would be that only one  
permit would remain, thereby reducing any potential confusion. 
 
Another possible alternative would be simply to modify the  
Federal permit to allow for accelerated expiration of the non- 
HSWA portion.  the Region would have to be careful to make sure  
that only the base portions of the permit were identified and  
allowed to expire, and not the HSWA elements.  This would achieve  
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in effect the same result as the previous option.  However, two  
separate permits would continue to exist, at least until the  
State is authorized for corrective action, at which time the  
Federal permit could be eliminated and the State permit modified  
to incorporated a State-implemented HSWA portion.  
 
Under either procedure, actual termination of the permit or  
portions thereof, according to 40 CFR Part 124, would be  
unnecessary.  Although we believe there is a potential advantage  
to using the first procedure (that is, having a single  
consolidated permit), either option would be legally acceptable  
and should be relatively straightforward administratively. 
 
We have consulted with the Office of General Counsel  
concerning this issue, and this memorandum reflects our joint  
wisdom.  If you have any questions, please call Dave Fagen of my  
staff (382-4497) or Carrie Wehling of OGC (382-7703). 
 
cc:  Pat Tobin  
     RCRA Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-III & V-X 


