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9441.1986(41) 
 
SPENT SOLVENT RECOVERY, WASTE MANAGEMENT TAX 
 
5/20/86 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
Honorable Frederick Boucher  
U.S. House of Representatives  
Washington, D.C. 20515 
 
Dear Mr. Boucher:  
 
Thank you for your letter of April 18, 1986 regarding  
your constituent's concern about fees assessed on the generation  
of hazardous waste.  There is currently no such fee assessed  
under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA).  
My staff checked with officials in the State of Virginia, 
which is fully authorized to run its own RCRA program.  The  
State indicated that it, too, does not impose a fee such as  
the one described by your constituent. 
 
Your constituent may be referring to the waste management  
tax approved by the House as part of its CERCLA reauthorization  
bill.  See the December 10, 1985 Congressional Record, p. H11666; 
see also H.Rep. No. 99-253, Part 2, pp. 9-16.  The proposed 
waste management tax actually includes two different taxes: a tax  
on hazardous waste received at RCRA Subtitle C facilities, and a  
backup tax on RCRA generators if their waste is not received at  
a Subtitle C facility within 270 days.  As explained below, it  
appears that your constituent would not be subject to the first  
tax, i.e., the tax on RCRA Subtitle C facilities.  However, your  
constituent may be subject to the second tax, i.e., the backup  
tax.  We agree that such a tax may serve as a disincentive for  
recycling.  The Administration did not include a backup tax in  
its CERCLA reauthorization proposal.  
 
Given your description of your constituent's waste it  
appears that these used solvents are a hazardous waste under  
RCRA; see 40 CFR §261.31.  The solvents are then sent to a second  
company where they are stored prior to recovery.  Presumably the  
storage unit would meet the House bill's definition of a "qualified  
hazardous waste management unit", which is provided in proposed  
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§4675(a)(2) of the Internal Revenue Code of 1954 (IRC).  If so, 
the waste would be subject to the first tax at a rate of $4.15 
per wet weight ton.  However, the second company would receive a  
credit or refund for any tax paid for such waste.  The credit  
for certain qualified solvents is outlined in proposed §4673(c) 
of the IRC.  This credit was specifically designed to avoid  
creating a disincentive for solvent recycling.  
 
Your letter states that after cleaning the used solvents, 
the second company returns the recovered solvents to your  
constituent for future use.  Presumably this "cleaning" of the  
wastes is actually reclamation.  If so, then these recovered  
solvents are not wastes.  See 40 CFR §261.3(c)(2).  This issue  
is specifically discussed in the preamble of our January 4, 1985 
revised definition of solid waste (50 Fed. Reg. 614, 634). 
Since these solvents are not wastes under RCRA, they would not  
be subject to the first tax, which is imposed only on certain  
RCRA hazardous waste.  See proposed IRC §§4671(a)(1) and 4675(a)(1). 
 
The second company must properly manage the spent solvents  
that were not reclaimed.  Such spent solvents are typically  
blended with oil and then sold as fuel.  Such waste-derived  
fuel is still considered a hazardous waste under RCRA.  See 
40 CFR §261.2(c)(2).  The fuel may be burned in an industrial  
boiler or furnace, or a RCRA Subtitle C incinerator.  If so,  
then the second company may receive a credit or refund under  
the incineration provision.  See proposed IRC §4673(b). 
 
As noted above, your constituent may be subject to the  
proposed backup tax.  That tax is imposed on hazardous waste  
which is not received at a qualified hazardous waste management  
unit within 270 days of its generation.  See proposed IRC  
§4674(a).  Thus, your constituent's potential liability under  
this tax would depend on whether one of the second company's  
RCRA units fits the House bill's definition of a "qualified 
hazardous waste management unit."  If not, then your constituent   
would be liable for the backup tax.  Until the Treasury Department 
promulgates regulations, the waste would be taxed at the  
disposal rate. 
 
Let me reiterate that the Administration did not include  
a backup tax on generators in its proposal to reauthorize CERCLA. 
In designing a waste-end tax, we decided that the tax ought to  
be one the management of the waste, not the generation. 
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Finally, I agree with you that EPA should encourage recycling  
as a means of reducing the amount of hazardous waste requiring  
land disposal.  The Hazardous and Solid Waste Amendments of 1984  
established as national policy the reduction of hazardous waste. 
In particular, Section 224 of the 1984 RCRA amendments requires  
EPA to submit a report to Congress by October 1, 1986, on the  
desirability and feasibility of establishing waste minimization  
regulations to implement this national policy.  As part of  
this effort, the Agency has identified incentives and disincentives  
currently affecting the utilization of waste minimization 
practices such as recycling.  The report to Congress will  
discuss possible actions to alleviate some of the disincentives  
associated with recycling and to promote further use of recycling 
and other waste minimization practices. 
 
Please let me know if I can be of any further assistance. 
 
Sincerely, 
 
 
J. Winston Porter  
Assistant Administrator 
 
 
cc:  Robert L. Allen, Branch Chief  
     Waste Management Branch  
     Hazardous Waste Management Division  
     U.S. EPA, Region III  
 
     William F. Gilley, Director  
     Division of Solid and Hazardous  
       Waste Management  
     Virginia Department of Health  


