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9441.1986(03) 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
JAN 7 1986 
 
Ms. Elizabeth Rose (6H-CE) 
EPA Region VI 
1201 Elm Street 
Dallas, TX  75270 
 
Dear Ms. Rose: 
 
This letter is in response to your recent telephone 
conversation with Mr. David Topping of my staff.  Specifically, 
you requested information concerning the definition of hazardous 
waste contained in 40 CFR Part 261 and the delisting criteria 
related to leachate levels. 
 
§261.3(a)(2)(iii) the deals with wastes which are included 
in Subpart D solely because they meet the characteristics of 
hazardous waste described in Subpart C (i.e., ignitability, 
corrosivity, reactivity, or EP toxicity).  Thus, a mixture of D002 
waste (included solely for corrosivity) and a solid waste would 
not be hazardous if the mixture no longer exhibits the characteristic 
of corrosivity, nor any other hazardous waste characteristics. 
however, waste which are listed in Subpart D because of the presence 
of specific hazardous constituents (e.g., K048, K049, and K051, 
all of which are listed for hexavalent chromium and lead) remain 
hazardous unless thy are excluded from the list under §§260.20 and 
260.22 (i.e., delisted). 
 
The delisting criteria included a sliding regulatory scale 
which dictates allowable leachate levels for specific volumes of 
wastes.  For wastes which are typically disposed of in a landfill, 
this scale is described at 50 FR 7882, February 26, 1985 and 50 
FR 48886, November 27, 1985.  In general, the allowed leachate 
levels for landfilled wastes range from 32% the drinking water 
standards for small volumes of wastes (< 475 yd 3) to approximately 
6x the drinking water standards for large volumes of waste 
(> 5000 yd3).  Also, as required by the Hazardous and Solid 
Waste Amendments of 1984, the Agency's evaluation of petitioned 
wastes is not restricted to the constituents for which the waste 
was orginally listed.  Rather, the Agency evaluates all factors 
(including additional constituents) which could reasonable be 
expected to be present and would cause the waste to be hazardous. 
It should also be noted that the type of leachate test to be performed 
may vary, depending upon the nature of the waste being evaluated. 
For example, oily petroleum refinery wastes are typically subjected 
to the EP for Oily Waste procedure rather than the standard EP 
leachate test. 
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Evaluation criteria for wastes that are subject to disposal 
other than in landfills (e.g., land treatment or management in 
surface impoundments) are currently being developed; in fact, the 
evaluation criteria for waste that are land treated was proposed 
on November 27, 1985 (50 FR 48943).  While these models have not 
yet been made final, it is expected that the allowed leachate 
levels for these disposal scenarios will be more strigent than 
those described above for landfilled wastes. 
 
Should you have any further questions concerning the hazardous 
waste definitions or the delisting program, please contact me or 
Mr. David Topping of my staff at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
 
Matthew A. Straus, Chief 
Waste Identification Branch (WH-562B) 
 
 


