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MEMORANDUM 
 
Subject:  Stabilization of Bulk Liquids in Landfill Cells 
 
From:     John H. Skinner, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
To:       James H. Scarbrough, Chief 
          Residuals Management Branch, Region IV 
 
I am writing in response to your request for an interpretation 
of §265.314(a) regarding handling of bulk liquid waste.  You brought 
to my attention the case of a disposal facility that has been 
handling bulk liquids as follows:  These liquids are apparently 
placed in a pit in the bottom of an unlined (per §264.301(a)) 
landfill cell.  Sometime after placement the liquids are solidified 
with an absorbent material.  After the liquids are solidified they 
are removed and disposed of in another portion of the landfill cell. 
This practice is not permitted under §265.314(a). 
 
Discussion 
 
§265.314(a) prohibits the placement of bulk or non-containerized 
liquid waste or waste containing free liquids in a landfill unless 
one of the following conditions is met: 
 
     1.   The landfill has a liner and leachate 
          collection and removal system that meets the 
          requirements of §264.301(a); or 
 
     2.   Before disposal, the liquid waste or 
          waste containing free liquids is treated or 
          stabilized, chemically or physically, so 
          that free liquids are no longer present. 
 
Since the liner option is not available in this case, only 
the second option remains.  A key phrase in that option is "before 
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disposal."  The regulatory definition of "disposal" includes the 
"...placing of any solid waste or hazardous waste into or on any 
land or water so that such solid waste or hazardous waste or any 
constituent thereof may enter the environment or be emitted into 
the air or discharged into any waters, including ground waters 
(§260.10)" (emphasis added).  By placing liquid wastes in a pit in 
the bottom of an unlined landfill cell the owner or operator is 
"disposing" of bulk liquids.  In this case, stabilization occurs 
after disposal, whereas §265.314(a)(2) requires treatment or 
stabilization before disposal.  The stabilization process should 
occur outside the landfill cell in a tank or surface impoundment 
complying with applicable regulations. 
 
Conclusion 
 
Facilities located in your Region that may be practicing 
bulk liquids disposal as you described should be notified 
that this practice is not allowed under §265.314. 
 
You should also make note that RCRA amendments passed by both 
the House and the Senate will ban the disposal of 
bulk liquids (with or without absorbents) in landfills 
six months after the effective date of the amendments. 
 
cc:  Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-III, V-X 
 
bcc: Paul Cassidy 
     Tony Baney (WH-527) 
     Terry Grogan 
     Peter Guerrero 
     Bruce Weddle 
     Jack Lehman 
     Chris Rhyne 


