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CONSTRUCTION OF A NEW LANDFILL CELL 
AND THE OMNIBUS PROVISION 
 
MAR 3 1986 
 
Susan Lubick 
Room 2419 
Rayburn House Office Building 
Washington, D.C.  20515 
 
Dear Ms. Lubick: 
 
On October 28, 1985, you met with Clem Rastatter of my staff 
to discuss the CECOS International site in Niagara Falls, New 
York.  As a result of the meeting, you requested the following 
additional information concerning:  (1) administrative 
requirements and location standards applicable to the 
construction of the new Cell #6 at the CECOS facility; and (2) 
applicability of the "omnibus provision" of the Hazardous and 
Solid Waste Amendments of 1984 (HSWA) to the expansion of the 
facility. 
 
As you know, the CECOS facility is currently operating 
under interim status standards.  Facilities operating under 
interim status are normally required to submit a revised Part A 
application and meet the requirements of 40 CFR 270.72 for any 
change during interim status.  Part 270.72 requires EPA's 
approval for:  (1) any increase in design capacity not previously 
identified in the Part A of the permit application, and (2) any 
process change or the addition of processes not currently 
identified in the Part A.  However, the construction of Cell #6 
was detailed in CECOS' original Part A application.  Therefore, 
the construction of Cell #6 is not considered to be a change 
under §270.72, and the facility can proceed with the construction 
of Cell #6 without any permitting action by EPA.  The facility 
must also install in Cell #6 at least two liners and a leachate 
collection system above and between the liners as required by 
Section 3004(o) of RCRA.  The design and installation of this 
liner system is not required to be reviewed or approved by EPA 
(or the State) before construction has begun.  However, design 
specifications and other information on this system have been 
voluntarily submitted to EPA and the State of New York and are 
currently under review. 
 
EPA Region II and the State of New York are jointly 
reviewing CECOS' Part B permit application for the entire 
landfill facility.  In their review, EPA and the State will apply 
draft criteria EPA has developed for evaluating acceptable 
locations for hazardous waste land treatment storage and disposal 
facilities.  Those criteria include: 
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     (1)  the inherent geologic, hydrologic, and pedologic 
          features of the site; 
 
     (2)  ability of the site to provide a stable foundation for 
          the engineered containment structure; 
 
     (3)  ability of the site to produce adequate ground-water 
          monitoring data; 
 
     (4)  site compliance with Federal statutes and standards 
          regarding protected lands. 
 
These criteria are based on current regulations under 40 CFR 
Part 264, which specify design and operating requirements for 
hazardous waste facilities and establish ground-water monitoring 
and corrective action requirements.  While Part 264 does not 
contain explicit location standards based on hydrogeologic 
considerations, the ground-water monitoring, corrective action 
and design and operating regulations contain performance 
standards that implicitly involve hydrologic and geologic 
factors. 
 
Guidance on application of the four criteria has been issued 
in draft form.  Guidance on a fifth topic (definition of areas of 
vulnerable hydrology) is currently being developed and will be 
issued in May 1986.  In 1988, EPA intends to propose regulatory 
standards for the location of new and existing hazardous waste 
facilities.  These last two activities are mandated by the HSWA. 
 
You also inquired as to the applicability of Section 
3005(c) (3) of RCRA to the construction of Cell #6.  Section 
3005(c) (3) (also called the "omnibus" provision) provides that 
individual RCRA permits "shall contain such terms and conditions 
as the Administrator (or State) determines necessary to protect 
human health and the environment."  Given that CECOS does not 
require any EPA approvals before proceeding to construct Cell #6 
while operating under interim status, the question you raised was 
whether the omnibus provision gives EPA the right, and thus the 
responsibility, to impose conditions (including denial of the 
right to construct) during interim status.  The answer is that 
the omnibus provision applies only to permit conditions, and EPA 
has the legal basis under this provision to impose additional 
requirements (beyond the minimum technology requirements outlined 
in the statute) on the construction of Cell #6 during the interim 
status period. 
 
At this time, we expect New York to receive authorization to 
issue RCRA permits in March 1986.  As the processing of the CECOS 
permit application is not expected to be completed before that 
date, the final decision regarding issuance of the permit will 
rest with the State.  We suggest, therefore, that you also 
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contact the State agency regarding the status of the CECOS 
application.  The appropriate contact in New York is: 
 
 
     Norman H. Nosenchuck, Director 
     Division of Solid and Hazardous Waste 
     Department of Environmental Conservation 
     50 Wolf Rd. Room 209 
     Albany, New York  12233 
     (518) 457-6603 
 
If I can be of further assistance, please let me know. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia Williams, Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Norman Nosenchuck 
 


