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JAN 11 1983 
 
Dr. Reva Rubenstein 
Director 
Institute of Chemical Waste Management 
National Solid Wastes Management Association 
1120 Connecticut Avenue, N.W. 
Washington, D.C.  20036 
 
Dear Dr. Rubenstein: 
 
This letter is in response to your letter of December 6, 
1982, requesting interpretation of closure and post-closure 
requirements regarding land disposal facilities.  I have 
responded to your questions in the order presented in your 
letter and attachment. 
 
1.   Recontouring the final cover material and/or adjusting 
     inplace waste in the same unit as required to maintain the 
     function of final cover as a result of subsidence and 
     settlement, does not constitute receipt of hazardous waste 
     after January 25, 1983.  These sections must be described 
     in each facility's closure and post-closure plans which 
     must be approved by the Regional Administrator.  Modifica- 
     tions can be made to these plans as necessary with Agency 
     approval. 
 
2.   The controlled irrigation of the vegetative cover is allowed 
     in order to establish vegetation during the closure period  
     or to maintain it during prolonged dry spells in the post- 
     closure period.  But the regulations require the final cover 
     to provide long-term minimization of migration of liquids 
     through the closed landfill (§264.310(a)(1)), and to function 
     with minimum maintenance (§264.310(a)(2)).  Thus, the 
     guidance documents recommend that the plant species chosen 
     be indigenous, require minimal or no additional moisture, 
     and be selected based  on anticipated moisture, light, 
     temperature, elevation, and competitive cohabitants, etc. 
     The closure and post-closure plans should contain a descrip- 
     tion of why and when the irrigation may be determined to 
     be necessary (e.g., recommended by local agronomist to 
     establish vegetation during a dry period), the amount and 
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     frequency of water application, and water balance analysis 
     showing the effect of the irrigation water on total annual 
     liquid input through the final cover. 
 
     EPA has available two reports that provide technical 
     information on this subject, entitled "Evaluating Cover 
     Systems for Solid and Hazardous Waste" SW-867, September 
     1982, which discusses irrigation of plant cover and other 
     plant requirements; and (2) "Hydrologic Simulation on 
     Solid Waste Disposal Sites" SW-868, September 1982, which 
     is a computerized water balance model, to evaluate the 
     probable hydrologic performance of existing or proposed 
     landfill designs.  Both of the reports are available from 
     the Government Printing Office (SW-867 is Stock No. 055- 
     000-00228-2 @$4.75, SW-868 is Stock No. 055-000-00225-8 
     @$6.00).  EPA is currently revising the model for "Hydrologic 
     Simulation on Solid Waste Disposal Sites" to enable its 
     use in estimating seepage through the liner as well as 
     through the cover.  The revised model should be available 
     early in 1983. 
 
     Your statement that 40 CFR Parts 264 and 265 prohibit the 
     addition of bulk liquids to the waste management unit is 
     not quite accurate.  Bulk liquids are allowed if the site 
     is lined and has a leachate collection and removal system. 
     Liquids in the leachate collection system must be removed 
     during operation, closure, and post-closure.  In general, 
     the addition of liquids into the unit during closure would 
     be permitted only if by doing so the facility and waste  
     will be stabilized sooner.  As you know, the objective 
     during and after closure is to remove liquids and keep them 
     out.  If liquids are added during closure, the closure period 
     would need to be extended until the addition stopped. 
 
     To further clarify the above explanations I must emphasize 
     four points.  First, any liquid applied to the final cover 
     of a landfill to sustain vegetation cannot be a hazardous 
     waste (e.g., cannot be leachate unless it is no longer a 
     hazardous waste), cannot harm the vegetation, and cannot 
     otherwise impair the integrity of the final cover (e.g., 
     cause increased infiltration because of damage caused by 
     pH).  Second, liquids may not be injected into the waste 
     after closure (e.g., leachate recirculation by injection), 
     since this is contrary to the post-closure objective of 
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     keeping liquids out.  Third, as stated above, liquids 
     could be allowed during closure, including leachate 
     recirculation, if:  (a) there is a liner and leachate 
     collection system, (b) leachate is removed from the 
     leachate collection system, (c) the addition of liquids 
     serves to enhance closure (e.g., accelerates subsidence 
     and stabilization), rather than merely serves as a convenient 
     way to dispose of the liquids, and (d) the liquid addition 
     is explained and justified in the closure plan.  Such 
     closure would not be completed until recirculation ceases. 
     Also, recirculation of a hazardous waste (leachate) after 
     January 26, 1983 would make the unit a regulated unit 
     subject to the requirements of Part 264.  I should point  
     out that recirculation of a hazardous waste (leachate) can 
     occur during operation and would normally be considered an 
     operational rather than closure activity.  Closure activities 
     are those which lead to stabilization of the unit in a  
     timely manner after receipt of wastes has ceased.  Fourth, 
     the characteristics and purpose of any liquids to be added 
     to the landfill or to the cover during or after closure  
     must be specified in the closure or post-closure plans and 
     approved by the RA (or authorized State), including any  
     extension of the closure period.  Such purpose and extension 
     must be consistent with the environmental objectives specified  
     in Part 264 or 265. 
 
3.   Landfills that are currently engaged in co-disposal of 
     hazardous and non-hazardous wastes could continue to accept 
     non-hazardous wastes after January 25, 1983, in order to  
     complete a partially filled hazardous waste unit and close 
     under either 40 CFR Part 265 or Part 264 requirements.  This 
     assumes that the owner or operator completes the cell in a 
     timely manner, which generally means within the 180 day 
     closure period.  If the closure cannot be completed within 
     the 180 days the owner or operator must apply to have the 
     closure period extended beyond 6 months, for a specified 
     time period, as provided in 40 CFR 265.113(b) or 264.113(b), 
     to allow the waste to be filled until the designated elevation 
     is reached.  This type of closure could be approved if it 
     provides for a more environmentally sound closure, and not 
     merely for the economic convenience of the owner or operator. 
     Each extension will be considered on a case-by-case basis. 
     The regulatory concern is closing the landfill in as expedient 
     a time as is practical (i.e., achieving final contour and 
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     final cover) so as to prevent additional rainfall infiltration 
     and other environmental exposure.  Pertinent factors include 
     use of earth materials and redesigning the final contours. 
     The Regional Administrator or approved State permitting 
     authority could approve a closure plan or modification 
     to the closure plan allowing the unit or cell to be completed 
     with non-hazardous waste after January 25, 1983, and possibly 
     extending the closure period (more than 6 months) after 
     January 25, 1983 upon such a showing.  Conditions for 
     accomplishing this would be in any approved closure plan 
       or closure permit (e.g., time period, final contours, type 
     of waste). 
 
4.   For the situation where a surface impoundment "closes as a  
     landfill" before January 25, 1983, I presume you mean no 
     more hazardous wastes received after January 25, 1983, but 
     closure (e.g., dewatering, etc.) has not yet been done. 
     The waste will be removed from the surface impoundment, 
     solidified and replaced in the same impoundment, to ensure 
     that it will bear the weight of the cover.  EPA does not 
     consider this replacement of waste after January 25, 1983, 
     to be "receipt" of hazardous waste which would constitute 
     a "regulated unit".  This decision assumes that the 
     solidifying material is not a hazardous waste. 
 
5.   For your last question you described the case where 
     multiple hazardous waste trenches will cease to receive  
     hazardous waste on or before January 25, 1983, and where 
     the closure plan provides for a delayed closure of a half- 
     filled trench for the deposit of solidified hazardous waste 
     from closed and capped trenches.  In general, such 
     placement of solidified hazardous waste from the closed  
     trenches into the reserved half-filled trench, even at  
     the same facility, will be considered "receipt" of hazardous 
     waste such as to constitute a "regulated" unit because the 
     waste is received and disposed at the facility unit after 
     January 26, 1983.  I refer you to the July 26, 1982 Federal  
     Register preamble discussion at 47 FR 32289 which describes 
     the concept of a waste management unit.  Where landfills 
     consist of a series of trenches which are separately lined, 
     each trench is a separate waste management unit.  The transfer 
     of hazardous waste from one unit to another unit after January 26, 
     1983 therefore makes the receiving trench or unit a "regulated" 
     unit. 
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As a side note, I should mention that the closure 
performance standard for interim status and for permitting 
facilities is the same (40 CFR 264.111 and 40 CFR 265.111). 
The final cover or cap for landfills closed under Part 264 or 
265 standards should be similar.  Significant differences in 
the design of the cap should result from site specific factors 
rather than the type of permit the facility has.  Thus, many of 
the above comments apply to both Part 264 and 265 closure 
requirements. 
 
I hope the above explanations help clarify the regulations 
for you.  Should you have any further questions with regard to 
how this regulation effects NSWMA members please contact me or 
Fred Lindsey of my staff (382-4756). 
 
Sincerely yours, 
 
 
John H. Skinner 
Acting Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Regions I-X (With incoming) 
 
     Mike Cook 
     Eileen Claussen 
     John Lehman 
     Bruce Weddle 
     Lisa Friedman 
     Mark Greenwood 
     Fred Lindsey 
     Gene Lucero 
     Ken Shuster 


