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CLOSURE COST ESTIMATES BASED ON THIRD PARTY COSTS 
 
January 12, 1984 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Closure Cost Estimates Based on Third Party Costs 
 
FROM:     John H. Skinner, Director 
          Office of Solid Waste (WH-563) 
 
TO:       James H. Scarbrough, Chief 
          Residuals Management Branch 
          Region IV 
 
This is in response to your memorandum of November 22, 1983, 
in which you raise the issue of whether a closure plan for a  
recycling facility can specify continuation of recycling in order 
to reduce waste inventory during closure.  You raised this issue 
in the context of a statement made in the September 19, 1983 
RCRA/Superfund Hotline report.  The Hotline report stated that a 
closure cost estimate cannot be reduced to reflect planned 
recycling of waste at a facility or the planned sale of equipment 
or property after closure begins.  The rationale given by the 
Hotline is that the cost estimate must reflect closure at the 
most expensive point in the facility's operating life, rather 
than some point after the facility's inventory is reduced by 
continued recycling of waste on site, or after sale of capital. 
 
While the Hotline memo is correct, your memo raises a 
separate issue, which the Hotline report did not address.  That 
issue is whether the closure cost estimate may reflect the cost 
of closure activities carried out by the owner/operator (who may 
use his own personnel and equipment if he desires), or whether 
the estimate must reflect the costs of closure activities carried 
out by a third party, such as the government or a private 
contractor. 
 
You referenced several statements in the regulations and EPA 
guidance documents which you interpreted to mean that the first 
case is correct.  In the context of recycling facilities, you 
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have interpreted the regulations and guidance to mean that 1) 
continued recycling at a recycling facility is a form of 
"treatment" and a legitimate closure activity, and 2) the closure 
cost estimate for a recycling facility may reflect the 
owner/operator's own costs of carrying out his closure plan. 
 
I concur with these interpretations.  With regard to your 
last point, please make note of an important requirement which 
lessens the likelihood of a large, abandoned stockpile of waste 
in the event of a forced closure.  Under §264.113(a), and  
§265.113(a), the owner/operator has 90 days from the day closure 
activities begin in which to "treat, remove from the site, or 
dispose of on-site, all hazardous wastes in accordance with his 
approved closure plan".  Therefore, acceptable cost estimates for 
recycling facilities could reflect labor and materials for up to 
90 days of recycling plus the cost to dispose of the amount of  
waste which could not reasonably by recycled with existing 
throughput capacity during 90 days.  This, in effect, ensures  
that recyclers do not stockpile more hazardous waste that they 
have the ability to recycle in 90 days, unless they have made 
provisions in their closure plans and cost estimates for 
disposing of the excess hazardous wastes, either on-site or off- 
site, by the end of the 90-day period. 
 
cc:   Bruce Weddle 
      Eileen Claussen 
      Carolyn Barley 
      Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-III, V-X 
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------------------- 
 
Attachment 
 
DATE:     November 22, 1983 
 
SUBJECT:  Closure Plans and Cost Estimates-Treatment of Waste 
          Inventory as Part of Closure Activities 
 
FROM:     Chief, Residuals Management Branch 
          Region IV 
 
TO:       John Skinner, Director 
          Office of Solid Waste (WH-563) 
 
The September 20, 1983 memo from Carolyn Barley 
transmitting Superfund hotline monthly status report 
for August contained a response with which we do not 
agree.  On page six the following statement is made 
"The Agency  has interpreted these two statements to not 
allow a Closure Plan to include recycling of waste or 
sale of equipment or property in order to reduce the 
closure cost estimate."  Region IV does not totally 
agree with this response.  We agree that the money 
gained from the sale of recycled hazardous waste 
equipment or property can not be included in the 
closure cost estimate as a credit.  However we feel 
that the regulations and guidance are clear that a 
recycling facility can continue to treat its waste 
inventory as part of its closure operations. 
 
The following citations from RCRA Regulations and 
Guidance Documents support this position: 
 
DOCUMENT CITED                      SUPPORTING QUOTATION 
 
40 CFR 264.142                       Cost estimates for closure are 
                                      to be based on the closure 
                                       plan 
 
Preamble to May 1980 Reg.             "Closure is the period after 
                                        wastes are no longer accepted, 
                                        during which the owners or 



RO 12172 

operators complete treatment, 
storage and disposal 
operations, apply final cover 
to all cap landfills, and 
dispose of or decontaminate 
equipment" 

 
 
40 CFR 264.112(a)(4)                 "For example, in the case of a 
                                      landfill, estimates of the 
                                      time required to treat and 
                                      dispose of all waste 
                                      inventory. 
 
40 CFR 264.113(a)                  "Within ninety days after 
                                      receiving the final volume of 
                                      hazardous wastes, the owner or 
                                      operator must treat, remove 
                                      from the site, or dispose of 
                                      on-site, all hazardous wastes 
                                      in accordance with the  
                                      approved closure plan. 
 
EPA Draft Guidance              "The Plan (Closure) should 
Closure and Post                   also include a description of 
Closure:  Interim                    the procedures for treating or 
Status Standards 40                  removing these wastes ..." 
CFR 265, 
 
P. 2-8                                "It does ensure that an owner 
                                      or operator has prepared for 
                                      treating, disposing or sending 
                                      hazardous waste off-site in a  
                                      timely fashion. 
 
P. 2-9                                "In most cases, it is likely 
                                      that wastes awaiting disposal 
                                      will require varying degrees 
                                      of processing and treatment. 
                                      At an incineration facility, 
                                      for example, all wastes may be 
                                      incinerated on-site and the 
                                      residues hauled off-site." 
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P. 2-11                 "The schedule of closure 
                                      activities should include: 
                                      (e.g., dates for completing 
                                      treatment and disposal of all 
                                      wastes on-site,) 
 
P. 4-2                                "An example would be the costs 
                                      of treating or disposing of 
                                      inventory on-site, which will 
                                      normally be a simple 
                                      continuation of the normal 
                                      operating practices of the 
                                      business. 
 
P. 5-5                                "In the vast majority of cases 
                                      at disposal facilities, the 
                                      disposing or treating of 
                                      inventory will take place 
                                      on-site," 
 
From these documents we think the following conclusions can be 
clearly drawn.  These conclusions reflect our Region's approach 
to Closure Plans and cost estimates for Hazardous Waste recycling 
facilities. 
 
1.    The Closure Cost Estimate is based on the Closure Plan. 
 
2.    The Closure Plan is based on a planned Closure that is 
      carried out by the owner (who may use his own personnel and 
      equipment if he desires).  There is no regulatory basis for 
      requiring the closure plan and cost estimate to be based on 
      a third-party of contractor handling the closure activities. 
 
3.    The Regs and Guidance are clear that a facility that does 
      treatment of Hazardous Waste may continue to provide 
      treatment as part of its closure activities as a means of 
      reducing its inventory on hand at the time closure begins. 
      For a facility that recycles spent solvents through 
      distillation this would mean that the facility could distill 
      spent solvents on hand when closure begins as a means of 
      reducing the costs of final disposal. 
 



RO 12172 

4.    Once Closure begins the Closure Cost Estimate must reflect 
      all operating costs, disposal costs, and clean-up costs 
      incurred during the closure period including any costs 
      associated with continued treatment during closure, such as 
      all costs associated with the operation of the facility.  The 
      guidance manual indicates that the company should submit the 
      previous years financial budget and put up the percentage of 
      the year it will take for the treatment, ultimate disposal 
      and decontamination in the closure fund. 
 
There are many waste recycling facilities throughout the country 
that are subject to the RCRA permitting requirements.  Because of 
the significant impact which the financial assurance requirements 
have on these facilities, it is important that EPA be consistent 
nationwide in our application of the RCRA regulations for Closure 
 
Plans and Cost Estimates.  We have issued and are about to issue 
several permits to recycling facilities using the above state 
guidance.  If you disagree with our approach please call Douglas 
C. McCurry of my staff at FTS 257-3433 before December 15, 1983. 
 
 
 
James H. Scarbrough 
 
 
cc:   Region IV State Directors 
      Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-III, V-X 


