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CLOSURE AND POST-CLOSURE ISSUES FOR INTERIM 
STATUS SURFACE IMPOUNDMENTS 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
DEC 17 1987 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Closure and Post-Closure Issues 
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Robert E. Greaves, Chief 
          Waste Management Branch (3HW30) 
          Region III 
 
Thank you for your November 4, 1987 memorandum in which 
you requested clarification of several issues relating to closure 
of interim status impoundments.  The clarification of  
these issues follows the same format as presented in your 
memorandum.  The answers to questions one and two are derived 
from the draft guidance, "Surface Impoundment Clean Closure 
Guidance Manual" (October 12, 1987). 
 
1.   For an interim status surface impoundment that is 
     closing by removal under �265.228(a)(1), but has not 
     triggered ground-water assessment under �265.93(d), 
     it is not necessary to monitor ground water for 
     the full list of Appendix VIII (or IX) constituents. 
     A ground-water evaluation conducted as part of the 
     clean-closure demonstration should establish the 
     chemicals that may be reasonably associated with the 
     wastes managed at the impoundment, including any 
     decomposition products.  While the most convincing 
     means of demonstrating the absence of such chemicals is 
     by performing an Appendix VIII analysis of the waste, 
     this is not required if it can be demonstrated that 
     only a subset of these constituents could reasonably be 
     expected to exist at the impoundment. 
 
     On the other hand, if the interim status surface 
     impoundment has triggered ground-water assessment under 
     �265.93(d) and ground-water contamination is evident, 
     clean closure is probably not a feasible option.  However, 
     should it be determined to be feasible (see issue 3), 
     the same rationale should be used to determine constituents 
     of concern as was used when ground-water assessment was 
     not triggered. 
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2.   As stated above, Appendix VIII (or IX) analysis of ground- 
     water samples is not necessary for a clean closure 
     demonstration.  As you suggested, a combination of 
     analyses for what is likely to be present in the waste 
     coupled with an explanation of the basis for not analyzing 
     the remaining hazardous constituents would be appropriate  
     in most instances. 
 
3.   The general closure regulations (§265.113(b)(1)(i)) 
     allow the 180 day closure period to be extended if the 
     closure period will, of necessity, take longer then 180 
     days to complete.  This rule allows for flexibility in 
     complex closure situations, and in other situations 
     where the owner or operator cannot practicably complete 
     closure expeditiously. 
 
     However, we generally believe that ground-water contami- 
     nation should be addressed under a corrective action 
     program--preferably in the context of a permit, since 
     ground-water contamination clean-up usually involves an 
     extended clean-up period.  Most operators attempting to 
     close units that have ground-water contamination will 
     need a post-closure permit and therefore are not likely 
     to be able to clean close.  We recognize, however, that 
     under some limited circumstances an owner or operator 
     may be able to demonstrate that clean closure is possible 
     after a very short ground-water corrective action effort 
     (perhaps less than one year). 
 
     Should this be the case, the Regional Administrator 
     has the option under §265.113(b)(1)(1) of extending the 
     closure period to implement such an effort.  Protracted 
     or indefinite closure periods designed solely for the 
     purpose of ground-water clean-up are not acceptable. 
     Under these circumstances a post-closure permit containing 
     corrective action schedules of compliance should be 
     used or a §3008(h) corrective action order. 
 
4.   The Final Codification Rule published in the Federal  
     Register on December 1, 1987 (52 FR 45788) addresses 
     this issue directly.  In essence, the rule states that  
     units closing by removal under Part 265 standards must 
     obtain a post-closure permit unless the owner or operator 
     can demonstrate to the Regional Administrator that the 
     closure met the standards for closure by decontamination 
     in section 264.228, 264.280(e) or 264.258, respectively. 
     The rule further outlines approaches for making the 
     demonstration.  A copy of the rule is attached for your  
     information. 
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5.   When EPA has issued guidance that interprets a permit 
     or closure requirement, States should follow that 
     guidance for comparable State requirements or be able 
     to explain why their approach is equivalent or more 
     stringent than the Agency's approach.  In overviewing 
     State permits and closure plans the Region should follow 
     the approach outlined in the permit quality and closure 
     plan protocols which cross reference regulatory require- 
     ments and applicable guidance; the State administrative 
     record should be consulted to determine how the State 
     has interpreted those State regulations (comparable to 
     the Federal) for which we have issued guidance.  Of 
     course, if a "more stringent" EPA regulatory amendment 
     or rule clarification requires the State to amend its 
     regulations, the State should follow the procedures 
     and timeframes in Part 271 for program revisions. 
 
Should you require further clarification of these issues 
please contact Chris Rhyne of my staff at FTS 382-4695. 
 
Attachment 
 
cc:  RCRA Branch Chiefs, Regions I-X 


