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MEMORANDUM 
 
TO:  John F. Wardell, Director 

Montana Office 
EPA Region VIII 

 
FROM: Elizabeth Cotsworth 

Acting Director 
Office of Solid Waste 

 
SUBJECT: Regulatory Status of Used Crucibles and Cupels 
 

This memorandum is in response to your memorandum dated June 9, 1998 
regarding the regulatory status under the Resource Conservation and Recovery Act 
(RCRA) of spent cupels and crucibles from commercial laboratory metal assays.  You 
referred to an earlier memorandum (dated June 17, 1991) from Mr. Robert Duprey, then 
Director of the Hazardous Waste Management Division (Region VIII) to Ms. Sylvia 
Lowrance, then Director of the Office of Solid Waste (OSW) and Ms. Lisa Friedman, 
Associate General Counsel for Solid Waste and Emergency Response.  In that 
memorandum, Mr. Robert Duprey requested that OSW provide a regulatory 
interpetation of the status of the above-mentioned materials, as well as assay slag.  It is 
my understanding that OSW informed Mr. Duprey at that time that EPA Headquarters 
would prefer not to make the requested regulatory determinations pending finalization 
of a planned  rulemaking which could have affected the recycling of metal-bearing 
materials.   
 

On March 2, 1990, EPA clarified the Bevill status of laboratory cupels and 
crucibles in a letter to Mr. Daniel Gross of the Nevada Division of Environmental 
Protection (see attachment). In that letter, the Agency indicated that laboratory wastes 
are not uniquely associated with mining and thus are not exempt from RCRA Subtitle C 
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requirements under the Bevill exclusion (40 CFR 261.4(b)(7)).  The Agency restated this 
position in its Phase IV Land Disposal Restrictions (LDR) rulemaking (see 63 FR 28556, 
May 26, 1998).  Therefore, these materials are generally considered solid wastes under 
RCRA.  However, you requested further clarification as to whether cupels and crucibles 
are by-products or spent materials when recycled.  We understand from phone 
conversations with Ms. Susan Zazzali of your staff that you are no longer  
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requesting a regulatory interpretation for assay slag. You have also stated that cupels 
are being stored in Region VIII in a manner that would allow releases to the 
environment.   
   

According to the procedures described in the memorandum of June 17, 1991, 
crucibles and cupels are vessels used to assay precious metals.  During the assays, both 
kinds of vessels absorb significant quantities of lead, which is contained in a flux 
material. Both crucibles and cupels must eventually be discarded because of 
contamination.  Lead may be reclaimed from both materials in lead smelters.  From this 
description, it appears that both the used crucibles and used cupels meet the RCRA 
definition of spent materials at 40 CFR 261.1(c)(1) (any material that has been used, and 
as a result of contamination, can no longer serve the purpose for which it was produced 
without processing). Although the RCRA regulations provide that by-products that are 
hazardous only because of the presence of a hazardous characteristic are not solid 
wastes when reclaimed, spent materials are solid wastes when reclaimed (see 40 CFR 
261.2(c)(3)).  Thus, spent crucibles and cupels would be solid wastes if they are 
reclaimed.   
 

It also appears that the spent crucibles and cupels (if reclaimed) would not be 
eligible for exclusion from classification as a solid waste pursuant to 40 CFR 261.2(e)(i) 
(use or reuse as ingredients in an industrial process to make a product) because that 
provision specifically provides that the materials must not be reclaimed.  The 
regulations (at 40 CFR 261.1(c)(5)(i)) specifically state that a material is not considered 
“used or reused” if distinct components of the material are recovered as separate end 
products (as when metals are recovered from metal-containing secondary materials).   
 

Finally, if the cupels and crucibles that are reclaimed fail the toxicity 
characteristic leaching procedure (TCLP) for lead, they are hazardous wastes as well as 
solid wastes and fully regulated under RCRA.   
 

I hope this memorandum addresses your concerns.  If you have any further 
questions, please have your staff contact Marilyn Goode, of my staff, at 703-308-8800.   
 
 


