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August 4, 2000 
 
 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT: Guidance on Wastewater Treatment  
 
FROM: Elizabeth A. Cotsworth, Director 

Office of Solid Waste 
 
TO:  Samuel Coleman, P.E., Director 

Compliance Assurance and Enforcement Division (6EN) 
EPA Region VI 

 
 

Thank you for your memorandum of June 11, 1999 regarding wastewater 
treatment activities at Re-Claim Environmental=s (ARe-Claim@) facility in Shreveport, 
Louisiana.  In your memorandum, you express concern that Re-Claim may not 
necessarily be conducting wastewater treatment, and that the materials the company 
receives may not consist solely of wastewater.  Additionally, you mention that a 
Regional inspection in 1998 revealed that Re-Claim received hazardous wastewaters, 
while the facility=s Louisiana Pollution Discharge Elimination System   permit provides 
only for the receipt of nonhazardous wastewaters.      
 

You request guidance on whether Re-Claim=s process constitutes wastewater 
treatment and whether some of the materials accepted by Re-Claim are wastewaters.  
You also ask certain questions regarding the nature of wastewater, and the status of 
certain units at the Re-Claim Facility.  Your specific questions are listed below along 
with our responses. 
 
1. Please provide a definition or some guidance on the definition of Awastewater@ 

and Anonwastewater@ and the maximum percentage of solids a material may 
contain while simultaneously remaining under the definition of a wastewater. 

 
The Agency has not formally defined Awastewater@ in the context of the 
wastewater treatment unit exclusion.  However, in a July 31, 1981 letter from 
John P. Lehman to Richard C. Boyton (attached), the Agency described 
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wastewater by stating that wastewaters are A. . . not concentrated chemicals or 
non aqueous wastes.  While we have not promulgated a formal definition, we are 
interpreting the term [wastewaters] to refer to wastes which are substantially 
water with contaminants amounting to a few percent at most.@  We have not 
addressed this  issue in the context of the wastewater treatment unit exclusion 
since the July1981 letter.  

 
2. Please explain whether the tanks where the sludge is heated are components of 

the wastewater treatment unit. 
 

Based on the description provided, the tanks in which sludge is heated could be 
part of a  wastewater treatment facility.  Sludge dewatering is often a component 
of wastewater treatment activities.  The tanks could, therefore, be eligible for the 
wastewater treatment unit exemption provided that the tanks meet the criteria 
set forth in the definition of a wastewater treatment unit at 40 CFR 260.10.   

 
3. Please explain whether the facility may be exempted as an oil recycling unit. 

 
Under the federal RCRA program, there is no specific classification or exemption 
for Aoil recycling units.@   However, a hazardous waste recycling unit that 
conducts recycling may be exempt from RCRA regulation according to ' 261.6(c). 
 To meet the exemption, the recycling conducted in the unit must be legitimate 
recycling rather than some form of treatment called recycling in an attempt to 
evade regulation.  This determination is site-specific and involves many factors, 
including whether there are any toxic constituents along for the ride.  The factors 
used to evaluate legitimacy are discussed in a memorandum, titled "F006 
Recycling," signed by Sylvia Lowrance on April 26, 1989 (see attached). 

 
4. Does the wastewater material need to contain a certain percentage of oil in order 

for Re-Claim=s actions to qualify as oil recovery?  If so, what percentage of oil is 
required? 

 
There is no minimum percentage of oil that a wastewater must contain for an 
activity to be considered recycling, as long as the other applicable recycling 
provisions of ' 261.6(c) are met.    

 
Please note that, related to our answer to question 3 above, there is not a specific 
federal RCRA classification or exemption for oil recovery at facilities other than 
petroleum refineries.   
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Thank you for the opportunity to respond to your request.  Should you have any 
questions regarding the wastewater treatment unit exclusion, please contact Jeff Gaines 
at (703) 308-8655.   
 
Attachments 
 
cc: 
Steve Heare, PSPD 

Sonya Sasseville, PSPD 
Dave Bussard, HWID 
Charlotte Mooney, HWID 
Brian Grant, OGC 
Brian Maas, OECA 
David Nielsen, OECA 


