
 

Nov. 18, 1980 
 

Randal M. Reynolds 
Environmental Process Engineer 
Gold Kist, Inc. 
P.O. Box 2210 
Atlanta, Georgia  30301 
 
Dear Mr. Reynolds: 
 
 This is in response to your letter of October 30, 1980, requesting clarification of our hazardous 
waste management regulations and a related question and answer sheet concerning the rinsate from the 
triple rinsing of containers which have held chemical products listed in  261.33(e).  You content that 
such rinsate should not be considered a hazardous waste—as we indicated in our question and answer 
book—unless it exhibits one or more of the characteristics of hazardous waste identified in Subpart C of 
Part 261 or is listed as a hazardous waste in §261.31 or §261.32.   
 
 We contend that such rinsate is a hazardous waste because of the “mixture rule” of §261.3 (a) 
(2) (ii) which states that a solid waste is a hazardous waste if “it is a mixture of solid waste and one or 
more of the hazardous waste listed in Subpart D . . ..” (see 45 Federal Register 33119).  A chemical 
product listed in §261.33 which is being rinsed from a container (and, therefore, being discarded) is a 
“hazardous waste listed in Subpart D.”  The rinsing solution is a “solid waste” because it is being 
discarded.  The rinsate is a “mixture of solid waste and a hazardous waste listed in Subpart D.”  
Therefore, the rinsate is a hazardous waste.  I might point out that the rinsate, in some cases, may be a 
hazardous waste for additional reasons—those you point out—but the citation I have given is the bases 
for the interpretation in our question and answer book. 
 
 I trust that this clarifies this matter for you.  I apologize for the tardiness of this response but we 
have been overwhelmed with requests for clarification of our regulations. 
 

Sincerely yours, 
 
 
 

Gary N. Dietrich 
Associate Deputy Assistant Administrator 

for Solid Waste  
 

bcc:  Filomena Chau w/incoming 
         James Scarbrough w/incoming  


