
 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
 
 

JUNE 22, 1987 
 
 
 

Ms. Patricia M. Trainer 
Environmental Staff Counsel 
Aqua-Tech, Inc. 
140 South Park Street 
Port Washington, WI  53074 
 
Dear Ms. Trainer: 
 
 This is in response to your inquiry of June 11, 1987, concerning 40 CFR §26l.3(a)(2)(iii), often 
referred to as part of the hazardous waste “mixture rule.”  First if a waste mixture meets the 
requirements of §261.3(a)(2)(iii), no delisting is necessary.  That is, a waste listed solely because it 
exhibits a characteristic, when mixed with another solid waste, is not hazardous if the resultant mixture 
no longer exhibits any of the hazardous waste characteristics (i.e., not only the characteristic for which it 
was listed, but all characteristics in Part 261, Subpart C). 
 
 Your questions concerning still bottoms from treating waste acetone (EPA listed waste F003) 
brings into play §261.3(c)(2)(i) the “derived from” rule, as well as the mixture rule.  Because the still 
bottoms are a solid waste generated by the treatment of a hazardous waste (F003), §261.3(c)(2)(i) 
provides that the bottoms are themselves (absent a delisting) hazardous waste.  Since the still bottoms 
were derived from a hazardous waste that was listed solely because it exhibited a hazardous waste 
characteristic (i.e., ignitability), then a mixture of the still bottoms and a solid waste would be designated 
as non-hazardous, if the resultant mixture exhibits none of the hazardous waste characteristics. 
 
This mixing would be considered hazardous waste treatment.1  Finally, §261.3(a)(2)(iii) does not 
specify any particular kind of solid waste that must be used to qualify for the exemption. 
 
  
 
 
 
1  You should note, however, that EPA interprets the regulations to allow generators who are otherwise 
exempt from permit and interim status requirements to treat their hazardous waste in their accumulation 
units without having to obtain a permit or interim status, provided they comply with the requirements in 
40 CFR §262.34. 
 
                                                                 
 



 

FaxBack#  11257 
 
If you have further questions in this area, call Mike Petruska of my staff at  
(202) 475-6676. 
 

Sincerely, 
 
 
 

 Matthew A. Straus,  Chief 
                 Waste Characterization Branch 

 
 

 



 

AQUA-TECH, INCORPORATED 
140 South Park Street, Port Washington, Wisconsin 53074 
Phone (414) 284-5746 or (414) 375-0407 (Metro Milw.) 
 
 
 
June 11, 1987 
 
 
 
Mr. Matt Straus 
U.S. Environmental 
Protection Agency, Headquarters 
Office of Solid Waste 
401 M. Street S. W. 
Washington, D.C. 20460 
 
Dear Mr. Straus: 
 
Aqua-Tech, Inc. would like to request a regulatory interpretation on an exemption provided in 40 CFR  
s 261.3.  This provision deals with the definition of a hazardous waste, and the interpretation is vital in 
ensuring that our clients (generators) comply with the appropriate regulations. 
 
Specifically, we are interested in s. 261.3(a)(2)(iii) which provides that a solid waste, as defined in s 
261.2, is a hazardous waste if: 
 
1. It is not excluded from regulation as a hazardous waste under s. 261.4(b); and 
 
2.  It meets any of the following criteria: 
 

. . iii. It is a mixture of a solid waste and a hazardous waste that is listed in Subpart D 
solely because it exhibits one or more of the characteristics of hazardous waste  
identified in Subpart C, unless the resultant mixture no longer exhibits any  
characteristic of hazardous waste identified in Subpart C. 

 
Aqua-Tech's question is:  Is such a mixture automatically excluded from regulation as a hazardous waste 
or is the generator of that mixture required to comply with the delisting petition requirements of s. 
260.22?  It is our understanding that if any listed hazardous waste is mixed with a solid waste, the 
resultant mixture is a hazardous waste, and that mixture remains a hazardous waste until it is delisted.  
We would appreciate receiving an interpretation of whether the delisting is necessary if the mixture no 
longer meets the Subpart C characteristic for which it was listed.
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The question of interpretation first arose in defining still bottoms produced from the distillation of listed 
hazardous waste.  For example, when waste acetone is distilled, the resultant still bottoms are a listed 
hazardous waste.  It is our understanding that these still bottoms remain a listed hazardous waste until a 
site-specific delisting is granted under s. 260.22.  Our question is:  If these still bottoms are mixed with a 
solid waste and the resultant mixture no longer exhibits the characteristic of ignitability, are the still 
bottoms no longer hazardous?  Another question raised is whether the mixing of a listed hazardous 
waste and a solid waste would be regulated as hazardous waste treatment?  Further, are there any 
limitations on the type of solid waste used?  A related question is: How would still bottoms produced 
from the distillation of acetone be defined, if the still bottoms do not meet the characteristic of 
ignitability? 
 
We appreciate your help in explaining specifically how s. 261.3(a)(2)(iii) is to be applied.  If you have 
any questions or need further information, please feel free to contact me. 
 
Thank you for your time and consideration. 
 
Sincerely, 
 
AQUA-TECH, INC. 
 
 
 
Patricia M. Trainer 
Environmental Staff Counsel 
 
PMT/er 


