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December 12, 1985 
 
EMPTY TANK CARS THAT CONTAINED COMMERCIAL CHEMICAL PRODUCT 
 
Daniel R. Cookey 
Mobile Tank Care Services 
8007 Asabottom Road 
Louisville, Kentucky  40213 
 
Dear Mr. Cookey: 
 
This letter responds to your inquiry of November 15, 1985, 
regarding the applicability of 40 CFR 261.7 -- the exemption of 
residues of hazardous waste in empty containers --  to "empty" 
tank cars that contained commercial chemical products. 
 
As stated in your letter, the definition of "container" 
applies to tank cars in which hazardous wastes were stored, 
transported, treated, disposed, or otherwise handled.  You are 
correct in stating that the residue in the tank cars you clean 
and the rinse waters are exempt from Federal regulations.  The 
exemption applies in your case because the amount left in the 
tanks cars is less than 0.3 percent of the tank volume.  Since the 
residue is exempt, the rinse waters are like-wise exempt if they 
do not exhibit one or more of the characteristics of hazardous 
waste (i.e., ignitability, EP Toxicity, reactivity or corrosivity). 
 
You may, however, still be regulated under state hazardous 
waste regulations.  Since state regulations must be at least as 
protective of human health and the environment as the Federal 
regulations, in many cases these rules are more stringent.  As 
stated in your letter, Ohio maintains a stricter interpretation 
of the rule.  In such cases, the State rules pre-empt the Federal 
rules. 
 
I trust that this letter adequately responds to your 
inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
Marcia Williams, Director 
Office of Solid Waste 


