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MAY -2 1988 
 
Mr. G. R. Boulden 
Ladish Co., Inc. 
Kentucky Plant 
Cynthiana, KY  41031 
 
Dear Mr. Boulden: 
 
This letter is in response to your telephone conversation 
with, and March 1, 1988 letter to, David Topping of my staff. 
Specifically, you have requested an interpretation as to the  
applicability of certain hazardous waste definitions and 
regulations. 
 
As you are aware, wastes are considered hazardous if they 
either (1) are listed in the lists off hazardous wastes described 
in Sections 261.31 through 261.33; or (2) exhibit any of the 
characteristics of a hazardous waste described in Sections 261.21 
through 261.24.  For purposes of clarity, it should be noted that 
the wastes you describe do not meet the first criterion.  That 
is, since the plant's SIC code is not 331 or 332, the wastes do  
not meet the definition of EPA Hazardous Waste No. K062, which 
appears to be the only listing that applies to pickling 
operations.  Therefore, the wastes would only be considered 
hazardous if they exhibit one of the characteristics or are mixed 
with another waste that is listed. 
 
     The responses to your specific questions follow: 
 
     1.   Is the spent pickle liquor a hazardous waste if 
          it corrodes 1020 steel at a rate of Ú 0.25 
          inches/year? 
 
          Yes.  This is the definition of a corrosive liquid  
          waste as described at Section 261.22(a)(2). 
 
     2.   Is the sludge from the bottom  of the pickle tank a 
          hazardous waste if its pH Û 2? 
 
          Yes.  This is the definition of a corrosive aqueous 
          waste as described at Section 261.22(a)(1). 
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     3.   Does paragraph 264.314 apply to the dewatered lime 
          neutralized pickle sludge that is taken to the local  
          landfill? 
 
          No.  Part 264 applies to hazardous waste treatment, 
          storage, and disposal units.  To the extent that the 
          "local landfill" is not a hazardous waste facility, 
          Section 264.314 is not applicable. 
 
     4.   In regards to the waste discussed above, what if  
          any, regulatory requirements does the EPA have? 
 
          Since it is not clear whether the wastestreams of the  
          Kentucky Plant do or do not exhibit the 
          characteristics described above, a general answer to 
          this question cannot be provided.  It is suggested 
          that you direct this question to our Regional Office 
          at the following address: 
 
               U.S. EPA Region IV 
               345 Courtland Street, N.E. 
               Atlanta, GA 30365 
               Attn: James H. Scarbrough 
               Residuals Management Branch 
 
Also, please note that State regulations may differ from 
Federal regulations.  Since the regional EPA offices deal more 
directly with the States, they are better able to provide the 
information you desire. 
 
Should you have any questions regarding this response, feel 
free to contact David Topping of my staff at (202) 382-7737. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Devereaux Barnes, Director 
Characterization and Assessment 
Division 


