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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460

OFFICE OF
SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE

October 24, 1996

Mr Peter H. Weiner
Heller, Ehrman, White, and McAuliffe
333 Bush St. 
San Francisco, California 94104-2878 

Dear Mr Weiner:

      Thank you for your letter of March 12, 1996 regarding the
regulatory status under the Resource Conservation and Recovery Act
(RCRA) of spent copper etchants managed by Heritage Environmental
Services, Inc. ("Heritage"). You raised an important question, and
we appreciate your interest in this matter. I hope the following
discussion addresses your concerns.

      As we understand it, Heritage receives spent etchants from
the manufacturers of printed wire boards. At its facility in
Indiana, Heritage then uses the etchants to produce tri-basic
copper chloride (TBCC), an animal micronutrient. A residue
generated in the TBCC manufacturing process is then treated by
adding additional chemicals to produce "fresh" alkaline etchant.
Heritage argues that they are using the spent etchant as an
ingredient in an industrial process to make a product (i.e, TBCC).
This kind of use would exclude the etchant from the definition of
solid waste as long as no reclamation occurred (see 40 CFR
261.2(e)(1)(I), adopted verbatim by the State of Indiana at 329
IAC 3.1). The Indiana Department of Environmental Management
(IDEM) has determined that the spent etchant at Heritage's
facility is indeed being used as an ingredient in an industrial
process, and that this use meets the terms of the regulatory
exclusion.

      As stated in your letter, you believe that Indiana was
incorrect in its interpretation, and you asked the Environmental
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Protection Agency (EPA) to request that the state revise its
determination. Your belief is based upon the Agency's preamble
discussion of this regulation at 50 FR 614, 619 (codified at 40
CFR 261.1(c)(5)(I)). In that discussion, EPA stated that "when
distinct components of the material are recovered as separate end
products (i.e., recovering lead from scrap metal in smelting
operations), the secondary material is not being used, but rather
reclaimed and thus, would not be excluded under this provision".
Since Heritage is producing separate products at its plant (i.e.,
TBCC and "new" etchant), you have argued that reclamation is
occurring which would disqualify the entire process from exclusion
under 40 CFR 261.2(e)(1)(I).

      At issue in this case are two operations. In the first
operation, a spent material is used as an ingredient to make a
product (TBCC), resulting in a residue. The second operation uses
the residue from the first to make another product (fresh
etchant), but the second operation may involve reclamation
(although the IDEM has not made a formal determination on this
point). If we assume reclamation occurs in the second operation,
the question is whether a facility would be barred from claiming
the use-as-ingredient exclusion because of the subsequent
reclamation. The answer to this question depends on whether the
operations are considered to be one industrial "process" (in which
case the reclamation would presumably disqualify the facility from
claiming the exclusion) or two sequential "processes" (in which
case the reclamation in a subsequent process would not generally
nullify the exclusion).

      RCRA regulations, preambles, and past interpretations do not
define how many (or how few) operations may be included in an
industrial process. In EPA's experience, situations at different
facilities vary so much that it is not possible to develop a
general rule about whether operations should be considered one
process or multiple processes. The Agency believes that any such
rule would inevitably be too inflexible to address the many
different types of industrial operations being conducted
throughout the country. For this reason, we have historically left
the determination of this question to States authorized to
administer and enforce the RCRA program under section 3006, or to
EPA Regions where the State is not authorized. A uniform national
interpretation would not be adequate to address the large variety
of circumstances prevailing at different industrial facilities.



RO  14102

States and Regions are more competent to evaluate the
site-specific factors that must necessarily enter into this kind
of decision.

      We have consulted with Region V after their meeting on June
25, 1996 with representatives from Phibrotech, the Illinois
Environmental Protection Agency, and the IDEM. The Region and the
States would like to thank Messrs. Jack Benheim and Tom Moran for
taking the time to further discuss these issues with them. As you
are aware, most of the issues discussed during the meeting had
been evaluated before, but the discussions served to underscore
the complexity of these regulatory determinations, particularly
with respect to the Heritage operation. Follow-up discussions
between Region V and the IDEM indicate that the IDEM remains
committed to its original ruling on the Heritage process.

      Based on our discussions with Region V and the State of
Indiana, and a review of existing policy, we believe that
Indiana's interpretation of 40 CFR 261.2(e)(1)(I) is not
inconsistent with the language of this provision. For this reason,
we will not request the State to revise its determination.

      As you may be aware, EPA is currently engaged in an effort
to change the RCRA regulations governing hazardous waste
recycling. This effort has three goals. First, we want to clarify
and simplify these regulations to make them more "user-friendly"
for all concerned, while still fully protecting human health and
the environment. We also want to remove disincentives that may
lead industries to dispose of their wastes rather than reusing
them. As part of this effort, we plan to reexamine and possibly
change the current regulatory distinctions between "reuse" and
"reclamation". The Agency hopes to propose these regulatory
revisions in early 1997.

      Thank you again for the time and attention you have devoted
to this matter. These are important environmental issues, and we
appreciate your concern. If you have any questions, please call me
at 703-308-8895.

Sincerely yours,

Elizabeth A. Cotsworth, Deputy Director
Office of Solid Waste


