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Mr. Randy L. Porter 
Industrial Hygienist 
University of Kansas Medical Center 
Safety Office 
39th and Rainbow Blvd. 
Kansas City, Kansas  66103 
 
Dear Mr. Porter: 
 
This is in response to your July 8, 1986, letter in which 
you request written clarification as to whether your laboratory 
waste, generated by an investigator performing research 
using stock solutions of 2,3,7,8-tetrachloro-dibenzo-p-dioxin 
(TCDD), is covered by the dioxin listings (EPA Hazardous Waste 
Nos. F020, F021, F022, F023, F026, or F027).  These wastes 
include animal carcasses, bedding, feces, urine and other 
"typical" laboratory dry waste such as paper goods, gloves, 
syringes, etc. 
 
The wastes which you described are not the listed dioxin- 
containing wastes under 40 CFR §261.31.  These wastes would more 
appropriately be defined at 40 CFR §241.101(h) as infectious waste, 
"...laboratory wastes, such as pathological specimens (e.g., 
all tissues, specimens of blood elements, excreta, and secretions 
obtained from patients or laboratory animals) and disposable 
fomites (any substance that may harbor or transmit pathogenic 
organisms) attendant thereto.......".  To date, EPA has not 
promulgated criteria for identifying waste as infectious 
under §261 Subpart C.  The Agency has, however, developed a 
manual to provide guidance on the management of infectious waste. 
A copy is enclosed for your reference. 
 
I hope this adequately answers your questions.  If you 
have any further questions, please contact Doreen Sterling of 
my staff. 
 
Sincerely yours, 
 
 
Matthew A. Straus 
Chief Waste Characterization Branch 
 
Enclosure 


