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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Recycling of Electric Arc Furnace Dust (K061) as an  
          Ingredient in the Manufacture of Cement  
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director  
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Robert L. Duprey, Director  
          Hazardous Waste Management Division  
          Region VIII 
 
This responds to your December 6, 1989, memorandum requesting  
a regulatory determination regarding the use of K061 electric arc  
furnace (EAF) dust as an ingredient in the manufacture of  
cement.  Included with your memorandum was a November 17, 1989, 
letter from Mr. Stephen Wistar of Ferrous American Company, which  
claims that the EAF dust used in such a manner is excluded from  
the definition of solid waste (and, therefore, not subject to  
RCRA) under 40 CFR 261.2(e).  In your memorandum you do not  
specifically address the status of the EAF dust, but rather state 
that such use of K061 waste may be legitimate recycling subject  
to regulation under 40 CFR 261.6(a) and 266.20(b) and you seek  
our approval of this view.  Several members of my staff also met  
with Mr. Wistar on December 21, 1989 to discuss his plans to  
"recycle" K061 wastes.  The following is our evaluation of the  
pertinent issues you should consider in making the case-specific 
determination.  
 
Mr. Wistar's claim that the K061 waste is not subject to RCRA  
under the exclusion at 40 CFR 261.2(e) is not supported by any  
information we have seen.  Cement is considered to be a product  
that is typically applied to the land (although this is a  
rebuttable presumption), and therefore the EAF dust is a solid  
waste (and a hazardous waste -- K061) under 40 CFR  
261.2(e)(2)(i).  This determination does not, however, address  
the legitimacy of the use of K061 waste as an ingredient to  
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produce cement. 
 
To determine whether the processing of a specific waste is  
legitimate recycling or treatment, one must consider, among other  
things, the fate of the constituents in the waste as they are  
processed.  In other words, do the constituents actually play a  
part in the manufacture of the cement (i.e., are they  
legitimately being used), or are they being treated/disposed by  
incorporation into a product?  Particular focus should be given  
to the fate of hazardous constituents in the waste that are  
incorporated into a product (it would be contrary to the intent 
of RCRA regulation if regulatory determinations are made solely  
on the use/reuse of nonhazardous constituents also contained in 
a hazardous waste).  
 
In evaluating the fate of the (hazardous) constituents in  
the waste, one should use the fate of constituents in an  
analogous raw material as a baseline.  Insofar as the  
constituents (and their concentrations) in the waste and the raw  
material are similar, the processing may be legitimate 
recycling.  However, if the waste contains hazardous  
constituents not present in the analogous raw material (or  
hazardous constituents at significantly higher concentrations  
than in the analogous raw material) that serve no purpose in the  
manufacture of the product, the process would appear to  
constitute treatment/disposal rather than legitimate recycling.  
Also, where incorporation of the waste results in detriment to  
the quality of the end product, the procedure would appear to  
constitute treatment/disposal.  Finally, it should be noted that  
the fact that a material can be inserted into a production  
process without detriment to the quality of the end product does  
not mean that the waste is actually being used as an ingredient.  
 
There are several points that deserve particular focus.  For  
example, in the data that Mr. Wistar supplied to us in our  
meeting, the levels of hazardous constituents contained in the  
K061 waste were several orders of magnitude greater than the  
levels found in the analogous raw material.  Because of this, we  
would then question the role in the manufacture of cement of the  
volatile hazardous metals (such as lead) that are typically  
found in K061 wastes.  
 
An additional concern is that the mixing of K061 waste with  
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millscale (a nonhazardous solid waste) could constitute dilution  
of the hazardous constituents.  Mr. Wistar states in his letter  
that such blending is done "... specifically to ameliorate its  
handling characteristics, and to make the iron content more  
even."  Such necessary adjustments to the hazardous waste could  
indicate that the K061 waste is, in fact, not an effective  
substitute for an analogous raw material.  Furthermore, when  
questioned on the possibility of using only the mill scale as an  
ingredient in the manufacturing of cement, Mr. Wistar stated that  
while the mill scale could certainly be used as an ingredient, 
substituting for the iron ore currently used, it would be  
uneconomical to transport the mill scale to the cement kiln  
unless additional revenues provided by fees charged to generators  
for the management of their K061 wastes were also received.  
 
We reiterate that even if it should prove that the K061 waste  
is being recycled legitimately, the waste-derived cement applied  
to the land remains a hazardous waste, and in addition must meet  
the land disposal restrictions treatment standard for waste K061,  
as per 40 CFR 266.20(b).  Presently, this treatment standard (see  
40 CFR 268.43(a)) is based on the performance of stabilization,  
but on August 8, 1990, the treatment standard for high zinc (15% 
or greater) K061 requires metal recovery (see 53 FR 31162-4;  
August 17, 1988).  Thus, as of August 8, 1990, high zinc K061 
could not be used as an ingredient to produce cement in any case  
without an amendment of current rules.  
 
By way of further guidance, I am attaching a copy of an  
April 26, 1989, memorandum from me to the Regional Hazardous  
Waste Management Division Directors concerning the recycling of  
F006 electroplating sludges.  Several aspects of the memorandum  
are relevant in this case, especially the criteria to be used to  
evaluate whether a recycling activity is legitimate or requires a  
treatment permit.  If you need further information or have any  
more questions concerning the recycling of hazardous waste, your  
staff should contact Mitch Kidwell, of my staff, at FTS 475-8551. 
 
Attachment 
 
cc:  Hazardous Waste Management Division Directors  
     EPA Regions I-VII, IX and X  


