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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
May 3, 1995 
 
Ralph J. Colleli, Jr , Esq. 
American Petroleum Institute 
1220 L Street, Northwest 
Washington, D.C.  20005 
 
Dear Mr. Colleli: 
 
     This responds to the American Petroleum Institute's (API) 
request for clarification and/or reconsideration of certain 
provisions contained in the Environmental Protection Agency's 
(EPA) final rule on recovered oil. (59 FR 38536, July 28, 1994). 
Specifically, API requested clarification on:  1) the regulatory 
status of recovered oil from petroleum refineries with 
petrochemical processing units located at the facility; and 2) the 
regulatory status of recovered oil from petroleum refineries that 
share their wastewater treatment systems with co-located 
petrochemical facilities.  In addition, API requested that the 
Agency reconsider portions of the rule pertaining to:  1) the 
requirement that recovered oil be inserted into the refining 
process "prior to distillation or catalytic cracking"; 2) the 
regulatory status of primary oil/water separators; and 3) the 
regulatory status of petroleum cokers. 
 
A.   Request for Clarification of Recovered Oil Provisions 
 
1)   Status of Recovered Oil from Refineries with Synthetic 
     Organic Chemical Manufacturing Industry (SOCMI) Units 
 
     The recovered oil rule provides an exclusion from RCRA 
regulation for oil that is recovered from "normal" petroleum 
refinery operations and inserted into the petroleum refining 
process prior to distillation or catalytic cracking 
(§261.4(a)(12)).  Under this provision, oil recovered from a 
petroleum refinery's wastewater treatment system is excluded from 
RCRA regulation if it is inserted into designated refinery process 
points.  Since promulgation of the recovered oil rule, API has 
pointed out that a number of petroleum refineries also operate 
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petrochemical processing units on-site and that wastewater from 
these units is discharged into the refinery's wastewater treatment 
system.  According to API, the wastewater from these units 
represents 2%-12% of the total refinery wastewater volumes and 
rarely contains recoverable oil.  The question posed by API is 
whether the recovered oil exclusion applies to oil recovered from 
petroleum refineries with SOCMI  units on-site. 
 
     While EPA did not specifically address this question in the 
recovered oil rule, the Agency intended that the exclusion apply 
to refineries with on-site petrochemical processing units.  EPA 
views these SOCMI units as part of the normal petroleum refining 
operation.  Therefore, the presence of these units at a petroleum 
refining facility does not preclude the refinery's eligibility for 
the recovered oil exclusion. 
 
2)   Status of Recovered Oil from Co-Located Petroleum Refineries 
     and Petrochemical Facilities 
 
     API also brought to EPA's attention the fact that petroleum 
refineries and petrochemical facilities that are proximally 
located often share the same wastewater treatment system.  The 
co-located facilities are generally owned and operated by the same 
parent company.  However, the facilities may be separately owned 
and operated in some instances.  The question raised by API 
regarding co-located facilities is essentially the same as that 
posed by the previous situation involving on-site SOCMI units, 
namely, whether the recovered oil exclusion applies to oil 
recovered from wastewater treatment systems that service both 
petrochemical and petroleum refining operations.  The difference 
in this case is that the petrochemical processes are located off-site of the 
petroleum refining facility. 
 
     The Agency's intent in crafting the recovered oil exclusion 
was to limit its applicability to oil recovered from petroleum 
industry sources.  Accordingly, the exclusion specifically does 
not apply to oil generated from non-petroleum industries. However, 
the exclusion does apply broadly to oil generated from both on- 
and off-site sources within the petroleum industry (e.g., the 
exclusion applies to oil generated from exploration and production 
activities.  As previously noted, the relationship between 
petroleum refineries and petrochemical processing operations was 
not specifically addressed in the recovered oil rule.  However, 
based on information provided by API and the Chemical 
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Manufacturers Association, EPA believes that, in cases where 
petrochemical and petroleum refining operations are co-located and 
share a common wastewater treatment system, the integration 
between the two facilities is such that the petrochemical facility 
falls within scope of the exclusion.  In these situations, given 
the common wastewater treatment system and the predominance of 
petroleum refining wastewater, the petrochemical operation would 
be considered part of normal petroleum refining.  The exclusion 
would therefore apply to oil recovered from a wastewater treatment 
system that a refinery shares with a co-located petrochemical 
facility.  The exclusion would not, however, apply to recovered 
oil from a petrochemical facility that is sent to a petroleum 
refinery for recycling via any route other than a shared 
wastewater treatment system (e.g., via truck, rail, etc). 
 
B.   Request for Reconsideration of Recovered Oil Provisions 
 
1)   Point of Insertion 
 
     The recovered oil exclusion is limited to recovered oil that 
is inserted into the refining process "prior to distillation or 
catalytic cracking."  This restriction is based on statutory 
language restricting insertion of recycled materials to points in 
the petroleum process where separation of contaminants occurs. API 
claims that, by specifying allowable insertion points (i.e., prior 
to distillation or catalytic cracking), EPA has too narrowly 
defined those petroleum refining processes in which contaminant 
removal occurs.  API cites previous Federal Register notices as 
well as legislative history that support a broader interpretation 
of the types of refinery processes that perform separation of 
contaminants.  In addition, API has provided examples of other 
petroleum refining process units in which contaminant removal 
occurs (e.g., fractionation units located downstream of the 
catalytic cracker).  The Agency finds API's arguments to be 
compelling in this case and agrees that EPA erred by equating 
"separation of contaminants" with "distillation or catalytic 
cracking" in the recovered oil rule.  The Agency plans to issue a 
technical correction to address this error as soon as possible 
given resource constraints. 
 
2)   Status of Primary Oil/Water Separators as Waste Management 
     Units 
 
     API has requested that the Agency reconsider its position 
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regarding the regulatory status of refinery wastewaters and 
wastewater treatment systems.  EPA considers refinery wastewaters 
to be discarded materials and therefore solid wastes potentially 
subject to regulation under RCRA.  Likewise, primary wastewater 
treatment systems are potentially subject to regulation as 
hazardous waste management units under RCRA.  For reasons clearly 
stated in the preamble to the recovered oil rule, the Agency does 
not believe that this determination warrants reconsideration. 
 
3)   Status of Petroleum Refinery Cokers 
 
     API has also asked that EPA review its position on how 
petroleum cokers that receive hazardous wastes are regulated under 
RCRA.  API believes that cokers are part of the refining process 
and so should be designated as petroleum refining process units.  
It is important to note here that the regulatory status of 
petroleum cokers was in no way changed as a result of the 
recovered oil rule.  The reference in the preamble to cokers as 
"exempt recycling units" was merely meant to clarify that these 
units are not regulated under RCRA. 
 
     EPA is currently reviewing the issue of how cokers that 
receive hazardous wastes should be regulated under RCRA.  This 
review was prompted in part by concerns raised by API in response 
to the recovered oil rule.  Additionally, however, EPA is 
reviewing the regulatory status of cokers in the context of the 
Agency's upcoming proposal on petroleum refining residuals of 
concern.  As you know, EPA is required under a consent agreement 
with the Environmental Defense Fund to make listing determinations 
on 14 specifically identified petroleum refinery residuals.  Since 
a number of these residuals are routinely fed to the coker, the 
question of whether this practice is part of the petroleum 
refining process or a form of waste management will have to be 
addressed within the listing proposal.  EPA therefore hopes to use 
the listing proposal as a forum to address the general issue of 
how petroleum cokers should be regulated under RCRA.  The listing 
proposal is scheduled to be published in August of 1995. 
 
     I hope this letter has addressed your concerns.  Please feel 
free to call Mike Petruska of my staff at (202) 260-8551 with any 
additional questions or concerns you may have. 
 
Sincerely, 
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Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 


