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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
April 12, 1995 
 
Mr. John M. Adams, Jr. 
Senior Attorney 
American Electric Power Service Corporation 
1 Riverside Plaza 
Columbus, OH 43215 
 
Dear Mr. Adams: 
 
     This letter follows up our March 10, 1995, meeting.   At 
that meeting, the American Electric Power Service Corporation 
(AEP) asked for EPA's interpretation of whether scrubber waste 
leaving the bottom of a scrubber in a closed-loop flue gas 
desulfurization system owned and operated by AEP would be 
considered a "solid waste" as the term is defined in the Solid 
Waste Disposal Act of 1965.  AEP has also asked whether EPA would 
consider the system processing the waste,  as described in the 
enclosed materials provided by AEP, as having a solid waste 
disposal function. 
  
     We understand that as part of its compliance with the Clean 
Air Act Amendments of 1990, AEP chose to install scrubbers at its 
Gavin 2600-MW generating station.  According to the materials 
provided by AEP,  the facilities collect and separate calcium 
sulfite solids which come from the SO2 lime scrubber identified as 
the absorber vessel in the diagram) by separating the solids from 
the scrubber liquid.   The scrubber liquid from the top of the 
thickeners is returned to the scrubber via a closed-loop system 
(i.e., no liquid discharge from the system).  The thickened solids 
are removed and further processed prior to disposal in a landfill. 
 
     Using EPA's current solid waste regulations codified at 40 
CFR Parts 260 & 261 and the materials provided by AEP, it is our 
interpretation that the scrubber waste would be considered a 
sludge which, if discarded (i.e., disposed of), would be 
considered a solid waste (40 CFR 261.2).  The term "sludge" is 
defined at 40 CFR 260.10 as "any solid, semi-solid, or liquid 
waste generated from a municipal, commercial, or industrial 
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wastewater treatment plant, water supply treatment plant, or air 
pollution control facility exclusive of the treated effluent from 
a wastewater treatment plant."   The scrubber waste,  which is 
generated at your air pollution control facility, clearly falls 
within this definition of sludge.  
                                               
     We also believe the scrubber waste would be considered a 
solid waste under the definition of solid waste found in the Solid 
Waste Disposal Act of 1965: 
   
     "the term solid waste means garbage, refuse, or other 
     discarded materials, including solid-waste materials 
     resulting from industrial, commercial, and agricultural 
     operations, and from community activities, but does not 
     include solids or dissolved material in domestic sewage or 
     other significant pollutants in water resources, such as 
     silt, dissolved or suspended solids in industrial waste  
     water effluents, dissolved materials in irrigation return 
     flows or other common water pollutants."  
 
As noted on page 2 of the enclosed "First Report to Congress: 
Resource Recovery and Source Reduction," delivered to Congress on 
February 22, 1973, even though our understanding of solid waste 
was not as sophisticated as it is today, EPA did consider the term 
municipal waste to "...include residential, commercial, 
demolition, street  and  alley  sweepings, and miscellaneous  
(e.g., sludge disposal) (emphasis added). " 
  
     Based on this information, we would consider the scrubber 
waste leaving the absorber vessel to be a sludge and a solid 
waste, according to both the definition of solid waste included in 
the Solid Waste Disposal Act of 1965 and EPA's current 
regulations. 
 
     If you have any questions or would like to discuss this 
matter further, please contact me or Angela Cracchiolo of my staff 
at (202)260-0163 
 
     Thank you for your interest in the safe and effective 
management of solid waste.  
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
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Office of Solid Waste 
 
Enclosure 


