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Executive Secretary 
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P.O. Box 45500 
Salt Lake City, Utah  84145-0500 
 
Dear Dr. Parker: 
 
This is in response to your letter of November 5, 1985, in 
which you inquire as to the regulatory status of hazardous wastes 
remaining in "empty" containers.  Specifically, you ask whether 
burning of the residue in empty drums constitutes incineration 
(treatment) as defined in the RCRA regulations.   
 
The regulations, at 40 CFR 261.7(a)(1), clearly state that 
"[a]ny hazardous waste remaining in ... an empty container... is 
not subject to regulation under ... RCA."  Since the residue is 
not regulated, its management does not constitute hazardous waste 
management.  In your referenced example, the burning of residue 
by a drum recycler would not be considered incineration of 
hazardous waste and would not require a permit.  The management 
of the ash and waste from such burning as hazardous is not required 
by the federal regulations; the drum recycler is probably taking 
this approach as being environmentally preferable. 
 
I believe this confirms the answer given to you by the RCRA 
hotline.  Of course, State regulations, in authorized States, 
would prevail in lieu of federal regulations and may be more 
stringent.  If you have further questions please let me know. 
 
Sincerely, 
 
 
Alan S. Corson 
Branch Chief 
Studies and Methods Branch 
cc:  Connie S. Nakahara 


