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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
April 29, 1993 
 
Mr. Joseph J. Werbicki 
Technical Director 
Agmet Resource Recovery 
50 Howe Avenue 
Millbury, Massachusetts 01527 
 
Dear Mr. Werbicki: 
 
     Thank you for your letter dated March 19, 1993, regarding a 
prior EPA interpretation of certain recycling regulations under the 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). Specifically, you 
asked whether or not the regulatory interpretation provided in our 
January 6, 1987, letter to Mr. Thomas Dufficy of the National 
Association of Photographic Manufacturers, Inc., was still a 
current EPA interpretation. In that letter we stated that certain 
silver-containing wastewater treatment sludges are not solid wastes 
when reclaimed. 
 
     The regulatory interpretation we provided you in our January 
6, 1987, letter is still the Agency's current interpretation with 
the following clarifications. With regard to characterizing 
secondary materials containing silver, the regulatory level for the 
Toxicity Characteristic is 5.0 mg/L under the current regulations 
in 40 CFR 261.24. If an extract obtained using the TCLP procedure 
contains less than 5.0 mg/L, the material is not a characteristic 
hazardous waste. 
 
     In addition, according to 40 CFR 261.2, Table 1, 
characteristic sludges that are to be reclaimed are not solid 
wastes, and therefore are not hazardous wastes. If your particular 
secondary material is a characteristic sludge or by-product, this 
exclusion would apply (as long as the material is not otherwise a 
listed hazardous waste). These regulations have not changed since 
we responded to Mr. Dufficy's letter in 1987. 
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     If the secondary material is a solid and hazardous waste 
(e.g., a spent material or listed sludge containing silver) and is 
sent for silver recovery, then this material is subject to the 
requirements outlined in 40 CFR Part 266, Subpart F, Recyclable 
Materials Utilized for Precious Metal Recovery. 
 
     Finally, please note that under Section 3006 of RCRA (42 
U.S.C. Section 6926), individual States can be authorized to 
administer and enforce their own hazardous waste programs in lieu 
of the federal program. When a State is not authorized to 
administer its own program, the appropriate EPA Region administers 
the program and is the appropriate contact for any case-specific 
determinations. Please also note that under Section 3009 of RCRA 
(42 U.S.C. Section 6926) States retain authority to promulgate 
regulatory requirements that are more stringent than federal 
regulatory requirements. 
 
     If you need additional information, please contact Ross 
Elliott of my staff at (202) 260-8551. Thank you for your interest 
in the safe recycling of hazardous waste. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


