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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
MAY 20 1987 
 
Dr. Peter Russell 
President 
Russell Resources Inc. 
25 Oak View Drive 
San Rafael, CA  94903 
 
Dear Dr. Russell: 
 
I am responding to your letter of May 8, 1987, requesting the 
regulatory interpretation of used pickle liquor generated at the 
USS-POSCO Project in Pittsburg, CA.  Specifically, you requested 
responses to three questions concerning the regulatory interpretation 
of the pickle liquor. 
 
Your first question asks when the pickle liquor becomes a 
hazardous waste.  The pickle liquor becomes EPA Hazardous Waste No. 
K062 as soon as it exits the pickling line baths and is sent to the 
regeneration operations; at this point it is considered to be a spent 
material (see 40 CFR 261.1(c)(1)).  Thus, the spent pickle liquor is 
subject to the appropriate requirements in 40 CFR 261.6(b) and (c). 
 
Your second question asks whether the regulatory interpretation 
for question 1 above is affected by the hydrochloric acid 
concentration in the waste.  The answer to this question is no. 
Whether or not the pickle liquor can continue to be used does not 
affect the regulatory status of the pickle liquor at the subject 
facility; the fact that the pickle liquor is being regenerated (i.e., 
reclaimed) before reuse makes it a spent material.  Therefore, 
pickle liquor is a spent material (cannot be reused without being 
regenerated) when it is taken from the pickling process for 
regeneration and its status would not change based on the  
concentration of the acid. 
 
Your last question asks if the regulatory status of the spent 
pickle liquor is dependent upon whether it is used again in the same 
pickle line after on-site processing in a high temperature 
"reactor/separator" to remove iron as ferric oxide.  Reuse on site 
after regeneration does not affect the regulatory status; however, 
reuse without the pickle liquor first being regenerated or use as an 
effective substitute for a commercial product would change the 
regulatory status because the spent pickle liquor would no longer be 
considered a solid waste (see 40 CFR 261.2(e)). 
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If you have further questions, please call Ed Abrams at (202) 
382-4787. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Matthew A. Straus 
Chief, Waste Characterization Branch 


