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I.   SIGNIFICANT QUESTIONS AND RESOLVED ISSUES-SEPTEMBER 1990 
 
RCRA 
 
1.   Pretreatment of Characteristic Wastes Subject to Land Disposal 
     Restrictions 
 
A Treatment, Storage and Disposal Facility (TSDF) receives an ignitable waste 
(D001) from a generator.  The waste, which is identified as high Total 
Organic Carbon (TOC) D001 has a specified technology of fuel substitution, 
recovery of organics, or incineration as methods for treating the waste.  
Prior to introduction to one of these technologies, the TSDF pretreats the 
material by filtering or decanting the waste and separating it into a liquid 
and a solid phase.  The solid phase, upon testing, does not exhibit the 
characteristic of ignitability.  Would that portion of the waste that no 
longer exhibits a characteristic not be subject to Subtitle C regulation and 
the notification/certification requirements of Section 268.7 even though the 
waste was not treated by the specified technology indicated in Section 
268.42? 
 
     The noncharacteristic solid phase would no longer be regulated under 
     Subtitle C. EPA considers processes that separate phases of a waste, in 
     this case a solid and an ignitable liquid, to be recovery and hence an 
     acceptable form of pretreatment provided that the remaining material 
     that exhibits the characteristic is treated by the required technology 
     (June 1, 1990; 55 FR 22544).  In this example, the non-characteristic 
     solid, assuming it is not hazardous for any other reason, would pass 
     from Subtitle C into Subtitle D solid waste regulations.  This would be 
     the case for any aqueous, liquid, or solid material which, as a result 
     of pretreatment, no longer exhibits a characteristic.  Moreover, the 
     notification/certification requirements of Part 268 would not attach to 
     the non-hazardous solid; however, this paperwork would follow the 
     remaining hazardous material (e.g., the ignitable liquid) to the 
     treatment facility.  Once the ignitable liquid is treated and no longer 
     exhibits the characteristic, then the paperwork would be forwarded on 
     the Regional Administrator and the remaining waste (e.g., any ash 
     resulting from the treatment of the liquid) sent to s Subtitle D 
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     facility per Section 268.9(d). 
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