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RAW MATERIAL TRANSPORT VASSEL EXCLUSION FOR ALL WASTES 
GENERATED ON SUCH VESSELS 
  
SEP 3 1986 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
Mr. Ernest J. Corrado 
Vice President 
American Institute of Merchant Shipping 
1000 16th Street, N.W., Suite 511 
Washington, D.C.,  20036 
 
Dear Mr. Corrado: 
 
Thank you for your August 6, 1986, letter in which you set 
forth the maritime industry legal analysis on the application of 
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulations to 
vessel wastes.  While I do not agree with a number of the conclu- 
sions you have drawn regarding Congress' intent to limit RCRA 
jurisdiction to land disposal, I do agree that the Environmental 
Protection Agency (EPA) did in fact promulgate an exemption from 
RCRA regulation for raw material and product transport vessels. 
 
In my February 5, 1986 letter to Vice Admiral Rots of the 
Coast Guard, we concluded that different types of wastes generated 
in vessels were regulated differently under the hazardous waste 
rules.  This conclusion was based on the intent underlying EPA's 
exemption of hazardous waste generated in product or raw material 
transport vessels until the waste is purposely removed from the 
vessel.  40 CFR §261.4(c).  We believe that the exemption was 
intended to cover only those hazardous sediments and residues 
produced in the units containing valuable product or raw material. 
As articulated in the preamble to the rule, EPA judged that: 
 
     [T]hese hazardous wastes are contained against 
     release into the environment . . . and the risks 
     they pose to human health or the environment 
     are very low and are only incidental to the 
     risks posed by the valuable product or raw 
     material with which they are associated (emphasis 
     added).  45 Fed. Reg. 72024, 72025 (Oct. 30, 1980). 
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Since wastes generated on other parts of the ship, 
including engine room wastes, are not directly associated with 
the storage or transport of valuable product, we did not deem any 
other hazardous wastes generated aboard the ship to be covered 
by the §261.4 exemption.  However, as a result of the points 
that you raised in the June 6, 1986 meeting with members of my 
staff, we have taken another look at this issue. 
 
The language of §261.4(c) refers to hazardous waste 
generated in a product or raw material transport vessel as being 
exempted, rather than the product-containing unit itself.  EPA 
defined the term "vessel" in §260.10 to include "every description 
of watercraft...," which describes the whole vessel rather than 
any particular tank or unit in the vessel.  Thus, we believe that 
there is a regulatory basis for considering all waste generated 
in the vessel to be exempt from regulation until it is purposely 
removed.  In addition, we understand that the regulated community 
has relied on this broader view of the exemption since 1980.  Given 
the fact that there has been substantial reliance for some time 
on a legitimate, although unintended, reading of the regulatory 
language, we have become convinced that it is reasonable to view 
the exemption as extending to all hazardous waste management 
activity on the product or raw material transport vessel.  However, 
as specified in §261.4(c), all hazardous wastes generated in the 
vessel become subject to RCRA regulation as soon as the waste is 
removed from the vessel (anywhere within U.S. waters) or within 
90 days after the vessel is no longer operated as a product or 
raw material storage or transport vessel. 
 
Therefore, when any hazardous waste is removed from the 
vessel, the owner of the product or raw material, the operator of 
the vessel, and the person purposefully removing the hazardous 
waste from the vessel would all be considered "generators", as 
defined in §260.10 of the regulations.  Any of those parties 
deemed to be a "generator" of the waste, therefore, could perform 
any or all of the duties of the generator.  As EPA pointed out in 
the October 30, 1980 preamble to the rule, the Agency would look 
initially to the operator of a central facility operated to 
remove sediments and residues from the vessel to perform the 
generator duties, which includes obtaining an EPA identification 
number.  Of course, this should not be construed as requiring a 
central facility or terminal to remove hazardous waste from a 
vessel.  In situations where hazardous wastes generated in the 
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vessel are not removed at a central facility, the Agency would 
look to the vessel operator to perform the generator duties.  See 
45 Fed. Reg. at 72027. 
 
While we have some concern that the literal reading of 
§261.4(c) exempts from regulation some hazardous wastes that 
were not intended to be exempt when EPA promulgated the regulatory 
amendment (i.e., waste generated aboard vessels in other than 
product or raw material cargo tanks), we believe that such a 
literal reading of §261.4(c) poses low risk to human health 
and the environment for several reasons.  First, as indicated in 
the February 5 letter, we do not believe that generation of 
hazardous wastes in units not related to product or raw material 
storage or transportation, such as bilges, to be a serious problem 
while aboard the vessel since the ship itself is designed 
to prevent leaks.  Second, to the extent that oily residues from 
propulsion systems are not contaminated with listed wastes, such 
as spent solvents, the oily wastewater now required to be discharged 
to shoreside reception facilities under MARPOL would not meet the 
definition of hazardous waste. */  Finally, as noted above, any 
hazardous wastes generated in product or raw material transport 
vessels are subject to RCRA when they are discharged from or 
otherwise exit the vessel.  Thus releases to the environment 
would still be regulated under RCRA. 
 
I hope that this has been responsive to your concerns. 
Please do not hesitate to contact me if you have any further 
questions. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia E. Williams, Director 
Office of Solid Waste 
                 
*/   As you correctly point out, EPA has proposed to list used 
oil as a hazardous waste; however, EPA is reconsidering the  
entire used oil issue.  Should the Agency move forward in finalizing 
rules in this area, those rules would take into consideration the 
special problems of shipboard wastes. 


