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EXPORT OF PETROLEUM-CONTAMINATED SOIL 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
February 18, 1993 
 
Honorable Patsy T. Mink 
U.S. House of Representatives 
Washington, D.C. 20515-1102 
 
Dear Ms. Mink: 
 
Thank you for your letter of November 21, 1992, to Administrator 
Reilly regarding the Environmental Protection Agency's (EPA's) 
evaluation as to whether the recent shipment of 
petroleum-contaminated soil from Unocal Hawaii to the Republic of 
the Marshall Islands satisfied all of the Agency's requirements for 
such shipments. We have since learned that the government of the 
Marshall Islands has refused to allow the petroleum contaminated 
soil to be used for its original purpose (i.e., landfill in a 
causeway between two islands). As a result, the contaminated soils 
will return to the United States. 
 
     Regarding the regulations covering the movement of these 
contaminated soils from the U.S. to the Marshall Islands, current 
regulations under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
(40 CFR 252.50-60) require any U.S. exporter of RCRA regulated 
hazardous wastes to notify and obtain consent from any receiving 
country prior to shipping hazardous wastes to that country. 
However, wastes not regulated by RCRA are exempt from the notice 
and consent procedures prior to export. 
 
     The burden of determining whether or not a waste shipment is 
subject to RCRA export regulations rests with the generator of the 
waste. In the case of the shipment of petroleum-contaminated soil 
from Hawaii to the Marshall Islands, the notification of intent to 
export sent to EPA by South Pacific Environmental (SPE) claimed 
that the shipment was exempt from RCRA regulation and therefore 
from export controls under RCRA. Should SPE's determination be 
found to be incorrect, EPA could take appropriate enforcement 
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action, including the assessment of penalties. To date, no such 
finding has been made by EPA or the State of Hawaii. 
 
     Petroleum-contaminated soils from the cleanup of underground 
storage tanks (USTs), such as those to which you refer in your 
letter, are currently exempted from regulation as hazardous waste 
under RCRA and are therefore not subject to RCRA export 
regulations. The only exception to this exemption is in cases where 
petroleum-contaminated soils excavated during the cleanup of USTs 
fail EPA's toxicity characteristic test for one or more of 13 
contaminants (see 40 CFR 261.4(b)(10)). In such cases, the 
contaminated soil is considered hazardous under RCRA and subject to 
the RCRA export requirements. 
 
     Please let me know if I may be of any further assistance to 
you regarding this matter. 
 
Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director  
Office of Solid Waste 


