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MEMORANDUM 
 
DATE:  
 
SUBJECT: Subtitle C Exclusion of Drilling fluids 
  and Produced Waters 
 
FROM: John H. Skinner 
  Director, Office of Solid Waste 
 
TO:  Kenneth D. Feigner 
  Chief, Waste Management Branch 
  F.P.A. - Region X 
 
 
 Your interpretation of the oil and gas waste exclusion in 40 CFR 261-4, as expressed in your 
February 14, 1983 memorandum to me, is the correct interpretation of the scope of that exclusion.  
The Agency’s policy on oil and gas exploration, development, and production wastes, is the same as 
the policy stated in the preamble to the November 19, 1980 regulations (45 FR 76619) for mining and 
cement kiln dust wastes.  Specifically, wastes such as spent solvents, pesticide wastes, and discarded 
commercial chemical products, that are not uniquely associated with the exploration, development, or 
production of crude oil or natural gas or geothermal energy, are not eligible for the exclusion.  As you 
noted, a memorandum from EPA’s Office of General Counsil to Region VII on September 2, 1981 
confirms that policy. 
 
 Although some judgment is required to determine those wastes that are “unique” and those that 
are not, the interpretation in the last paragraph of your memorandum of February 14, 1982 is 
consistent with our policy on this issue. 


