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November 15, 1994 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Variances from Classification as a Solid Waste 
          under 40 CFR 260-31(b) for Spent Catalysts 
 
FROM:     Michael H. Shapiro, Director 
          Office of Solid Waste (5301) 
 
TO:       Allyn M. Davis, Director 
          Hazardous Waste Management Division (6H) 
          U.S. EPA Region VI 
 
     This memorandum responds to your September 1, 1994 letter 
requesting my office to evaluate the appropriateness of a variance 
from the definition of solid waste granted by the Texas Natural 
Resource Conservation Commission (TNRCC). TNRCC granted the 
variance pursuant to a provision in the Texas Administrative Code 
which closely tracks a variance provision in the federal 
regulations (40 CFR 260.31(b)). 
 
     Following is a general discussion of how we believe the 
federal regulation was intended to be interpreted.  Because I have 
not reviewed all of the information that TNRCC evaluated, including 
possible case-specific considerations, this memorandum is intended 
as general guidance on the variance criteria, rather than a 
specific opinion about the Texas decision. 
 
     This variance applies to secondary materials that are 
reclaimed and then reused within the original primary production 
process in which they were generated.  EPA promulgated the variance 
on January 4, 1985 (50 FR 662) to address those situations that are 
very similar to "closed-loop" recycling but are not excluded under 
40 CFR 261.2(e)(1) because the secondary materials are reclaimed 
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before they are reused in the production process. 
 
     As the preamble to this rule states, the Regional 
Administrator (or the authorized state) is to decide whether the 
reclamation operation is an essential part of the primary 
production process.  The preamble then discusses the criteria which 
bear on that decision (50 FR 654-5). If a variance is granted, the 
facility receiving the variance is not subject to any RCRA 
requirements, including those for incinerators. 
 
     The preamble also states that there are some conditions an 
applicant must meet before he is eligible for the variance (50 FR 
654).  First, the material must be returned as feedstock to the 
original primary production process.  In addition, the material 
must be "reused" when returned to the original process, meaning 
that the material must contribute directly to the production 
process as an ingredient, reactant, or an alternative feedstock. 
While a catalyst is not used in a production process as an 
ingredient or reactant, it is generally considered to contribute 
directly to the production process by facilitating chemical 
reactions.  Therefore, we would consider the reuse of a reclaimed 
spent catalyst to be "reuse" for the purposes of this variance, 
assuming the catalyst is actually reused in the original primary 
production process rather than an ancillary process) for its 
original purpose. 
 
     Another condition of eligibility is that the reclamation and 
reuse must be conducted by the same "person" as defined in 40 CFR 
260.10, i.e., a single corporation or other legal entity (50 FR 
655). If the spent catalyst is reclaimed by a legal entity other 
than the generator (e.g., a third-party recycler), it would not 
meet this condition. 
 
     In addition to the conditions for eligibility, the preamble to 
the January 4, 1985 rule also discusses criteria which the Regional 
Administrator (or the State) can consider and weigh as appropriate. 
These criteria are not discussed at length, but I will briefly 
state what we believe are some factors which should generally be 
weighed and which seem especially relevant to spent catalyst 
regeneration. 
 
     One consideration is the extent to which the material is 
handled before reclamation to minimize loss (see 40 CFR 
260.31(b)(3)).  In most cases, this would include an examination of 
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how the material is handled at the generating facility as well as 
the reclaiming facility.  Another consideration is the time period 
between generating the material and reclaiming it, and between 
reclaiming it and returning it to the original process (see 40 CFR 
260.31(b)(4)).  This consideration would include an evaluation of 
the time elapsed between generating the material and transporting 
it to the reclaimer, as well as the time elapsed between receipt of 
the regenerated material by the generator and its actual reuse in 
the original production process. 
 
     Another factor which should be examined is the location of the 
reclamation process in relation to the production process (see 40 
CFR 260.31(b)(5)).  Although the reclaiming facility does not have 
to be located at the same site as the generating facility, it 
should be in reasonably close proximity.  I realize that this 
factor is necessarily subject to subjective interpretation, but a 
distance of halfway across the United States would normally 
mitigate against the regeneration being considered a form of 
closed-loop recycling. 
 
     You should note that the preamble states that "the Regional 
Administrator can rely on any or all of these criteria, and can 
weigh them as he deems appropriate" (50 FR 654).  Because the 
criteria include "other relevant factors" (40 CFR 260.31(b)(8)), 
TNRCC is accorded much flexibility in granting such variances. 
However, insofar as TNRCC based its decision on the criteria 
promulgated by the Agency, this memorandum should provide guidance 
on how EPA intended these criteria to be evaluated. 
 
     I hope that the considerations discussed above will prove 
useful in evaluating applications for variances under the State 
counterparts of 40 CFR 260.31(b).  If you have further questions on 
this issue, please call Mitch Kidwell of my staff at (202) 
260-8551. 
 


