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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
June 10, 1994 
 
Mr. John Maguire 
President 
Maguire and Strickland Refining, Inc. 
1290 81st Avenue, N.E. 
Minneapolis, Minnesota 55432 
 
Dear Mr. Maguire: 
 
      Thank you for your letter of April, 19, 1994 regarding the 
regulatory status of non-listed sludge that is being recycled. You 
cite a January 6, 1987 letter from EPA to Mr. Thomas Dufficy that 
addresses this issue and ask if the information provided in the 
letter reflects current EPA policy. 
 
      The information provided in the letter to Mr. Dufficy is 
correct. As stated in that letter, residues contained in recovery 
units used to treat waste water would be considered a sludge. And, 
if the sludge is sent for reclamation, it would not be considered 
a solid waste. 40 CFR §261.2(c)(3). Regarding the regulatory status 
of the recovery units, the Dufficy letter correctly states that, 
"to the extent that the recovery units would be defined as a sludge 
(i.e., a pollution control residual), they would not be subject to 
the federal hazardous rules when they were sent for reclamation, 
since they would not be considered a solid waste." It is important 
to note, however, that a specific determination regarding the 
regulatory status of the recovery units and/or the residuals they 
contain would have to be made on a site-specific basis by the 
appropriate State or Regional authority. 
 
      The type of unit specifically discussed in the Dufficy is a 
steel wool cartridge. You ask whether EPA differentiates between 
steel wool and copper coated steel mesh type canisters. EPA does 
not differentiate between these units as a matter of general 
policy. As previously noted, however, specific determinations must 
by made on a case-by-case basis by the appropriate State or Region. 
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      I hope this letter has addressed your concerns. If you have 
additional questions, please call Becky Daiss of my staff at (202) 
260-8718. 
 
Sincerely, 
 
 
 



RO 11927 

----------------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------------- 
Maguire and Strickland Refining, Inc. 
1290 81st Avenue, N.E. 
Minneapolis, Minnesota 55432 
Telephone (612) 86-2858 
FAX (612) 786-7793 
 
April l9, 1994 
 
U.S. EPA 
Office of Solid Waste 
Washington, DC 20460 
 
To whom it may concern, 
 
Please find an enclosed letter by Matthew Straus to Thomas Dufficy 
of Harrison NY. 
 
Is the information as stated to Dufficy by Straus still the norm? 
Also, in regards to ion exchange steel canisters, does the EPA have 
different thoughts about steel wool vs. copper coated steel mesh 
types? 
 
Thank you, 
 
Yours truly, 
 
John Maguire 
President 
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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
Mr. Thomas Dufficy 
Executive Vice President 
National Association of Photographic Manufacturers, Inc 
600 Mamaroneck Avenue 
Harrison, NY 10528 
 
Dear Mr. Dufficy: 
 
      This is in response to your letter of September 15, October 
24, and November 4, 1986, regarding the regulatory status of 
properly washed chemical recovery cartridges (also referred to in 
your letters as steel wool cartridges), flake silver from 
electrolytic recovery cells, and silver-containing ion-exchange 
resins, under the federal hazardous waste rules. These units (i.e., 
chemical recovery cartridges, electrolytic recovery cells, and 
ion-exchange resins) are used to recover silver in a number of 
operations in the photographic industry. 
 
      Based on the data and information provided in your letters 
(i.e., analytical test data and discussions regarding the 
representativeness of the data), it appears that when these units 
are properly washed (in accordance with the instructions provided 
in your letters), they do not exhibit the characteristic of EP 
toxicity for silver. You also state that these recovery units do 
not exhibit the characteristics of ignitability, corrosivity, and 
reactivity, and I presume that these recovery units are not EP 
toxic for any of the other toxic contaminants. Thus, those recovery 
units that are properly washed appear not to be hazardous wastes 
and, therefore, are not subject to the federal hazardous waste 
regulations. However, each generator is still responsible for 
determining whether or not the wastes contained in the recovery 
units are hazardous. See 40 FR §262.11. 
 
      In addition, as we've discussed previously, to the extent 
that these recovery units would be defined as a sludge (i.e., a 
pollution control residual), they would not be subject to the 
federal hazardous waste rules when they were sent for reclamation, 
since they would not be considered a solid waste. Thus, if any of 
these devices was used to treat wastewater (for example, to comply 
with the new BAT/PSES rules), the residues contained in the units 
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would be considered a sludge; if the sludge is sent for 
reclamation, it would not be considered a solid waste. See 40 CFR 
§261.2(c)(3). 
 
      Finally, as you are aware, States may choose to regulate 
these recovery units under their State hazardous waste program 
differently than under the federal program. Therefore, 
representatives in the various States will need to be contacted to 
determine the regulatory status of these recovery units under the 
State hazardous waste rules. 
 
     Please feel free to give me a call at (202) 475-8551 if I can 
be of any further assistance.  
 
Sincerely, 
 
Matthew A. Straus 
Chief, Waste Characterization Branch 


