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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
MAY 9 1990 
 
Annetta Watson 
Oak Ridge National Laboratory 
P.O. Box 2008 
Oak Ridge,TN 37831 
 
Dear Ms. Watson: 
 
This letter is in response to your letter of April 2, 1990, 
concerning the applicability of the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA) to the U.S. Army's Chemical Stockpile Disposal 
Program, and asked for EPA's interpretation of how the hazardous 
waste regulations apply in the event of a chemical weapon agent 
release. 
 
In your letter, you asked whether, in a situation where an 
agent's release is great enough to cause fatalities, RCRA permitting 
requirements must be satisfied before burial of any agent- 
contaminated human remains or personal effects.  You stated that you 
understood that the agent was federally listed as a hazardous waste, 
and was also listed by the states of Kentucky and Oregon. 
 
EPA does not consider RCRA to apply to human remains that are 
cremated or buried.  For instance, under regulations implementing the 
Medical Waste Tracking Act (RCRA Subtitle J), EPA excluded human 
corpses, remains, and anatomical parts that are intended for 
interment or cremation from the medical waste tracking requirements 
(see 40 CFR 259.30(b)(1)(v)).  Thus, the local communities may make 
appropriate planning arrangements without considering how RCRA 
requirements would apply to the human remains. 
 
With regard to the personal effects that are contaminated with a 
listed hazardous waste, RCRA requirements may vary depending on the 
location of the effects when they are discarded.  There is an 
exclusion for household wastes, generated by consumers in their 
homes, that would be likely to exclude most personal effects from the 
federal hazardous waste requirements.  See 40 CFR 261.4(b)(1).  Thus, 
persons managing these effects need not comply with permitting or 
other hazardous waste requirements when disposing of them. 
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This letter has described the federal hazardous waste 
requirements; states or localities can have stricter regulations, or 
requirements that are broader in scope.  I suggest that you contact 
the appropriate state and local agencies to determine what their 
requirements cover. 
 
If you have further questions, please contact Becky Cuthbertson 
at (202) 475-9715. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
 
cc: EPA Regions 1-10 


