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CONTAINERS THAT HELD COMMERCIAL CHEMICAL PRODUCTS, 
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SEP 11 1984  
 
Mr. William M. Parker III 
Akzo Chemie America  
300 S Wacker Drive  
Chicago, IL  60606  
 
Dear Mr. Parker: 
 
I am responding to your request for a written confirmation 
of the interpretation that the RCRA/Superfund Hotline gave you. 
According to 40 CFR §261.7(b) (1), containers that held commercial 
chemical products from 40 CFR §261.33(f) are empty when they  
have been emptied using the practice commonly used to remove 
materials and no more than one inch of residue remains on the  
bottom of the container, or no more than 3 percent of the weight 
of the container's capacity remains if the container is 110  
gallons or less in size.  
 
Thus, pouring out the contents from a bag, then shaking  
and tapping the outside of bags containing solid maleic anhydride 
(U147) or solid phthalic anhydride (U190) is a common emptying  
practice.  This practice would likely result in empty containers  
meeting the definition cited above.  These "empty containers" are  
not subject to Federal RCRA regulation. 
 
Of course, the 44 states and territories that have instituted 
hazardous waste programs that operate in lieu of RCRA may have  
slightly different viewpoints on this issue. You should be  
familiar with regulatory standards of any States you deal with. 
The RCRA/Superfund Hotline (800/424-9346) can send you a  
list of the State hazardous waste agency addresses and phone  
numbers if you need it.  
 
I am glad to be able to confirm the Hotline's assessment  
of your emptying practices.  Let me know if I can be of any  
future assistance.  
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Sincerely yours, 
 
 
Alan S. Corson  
Chief  
Studies and Methods Branch 
 


