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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

 
Ms. Cynthia Hilton 
Association of Waste Hazardous 
Materials Transportation 
2300 Mill Road 
Alexandria, VA 22314 
 
Dear Ms. Hilton: 
 

Thank you for your letter of August 21, 1995, directed to Ann Codrington of my 
staff.  Your letter requested clarification of the definition of "transporter," and more 
particularly, asked for guidance on how the manifest should deal with situations where 
one company owns or operates the cargo-carrying part of a transport vehicle, and 
another company owns or operates the means of locomotion. Our interpretation 
follows. 
 

As you know, EPA defines Transporter in 40 CFR §260.10 as "a person engaged 
in the offsite transportation of hazardous waste by air, rail, highway, or water." A 
hazardous waste transporter involved with the transportation of an off-site shipment of 
hazardous waste must be identified on the manifest by the transporter's company name 
and the EPA Identification number issued to the transporter company. Currently, the 
Identification Number for a transporter is assigned to the transportation company as a 
whole, and all of the individual transporters (trucks) in a given company use the same 
EPA ID number. EPA expects this number to be listed in Boxes 5 (and Box 7 if more 
than one transporter is required) of the Uniform Hazardous Waste Manifest. 
Significantly, with respect to the identification of transporters on the manifest, the entity 
of interest is always the transport company itself, rather than particular sites of  
operation, or particular vehicles owned or operated by the company. 
 
  When the owner/operator of the means of locomotion is a different company than the 
company which owns or operates the cargo-containing transport vehicle (e.g., a railroad 
car or truck trailer), the Agency considers both parties to be potentially subject to the 
requirements imposed under 40 CFR Part 263 for transporters of hazardous waste. This 
follows because both the owner/operator of the means of locomotion and the 
owner/operator of the cargo-containing vehicle could reasonably be viewed under the 
circumstances as engaged in the off-site "transportation," that is, the movement of the 
hazardous waste by air, rail, highway, or water. (See definitions of "transportation" and 
"transporter" at 40 CFR 260.10). There could not be any movement of the hazardous 
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waste without the joint efforts of the companies providing the means of locomotion and 
the means of conveyance, and the combination of the locomotion unit and the 
cargo-carrying unit(s) comprises the transport vehicle moving the shipment. 
 

The Uniform Hazardous Waste Manifest includes spaces for the entry of 
identification information for multiple transporter companies, on Blocks 5 and 7 of the 
manifest, and on the corresponding blocks of the Continuation Sheet, where needed. 
Thus, one could include in separate manifest transporter blocks the relevant 
information identifying the company providing the locomotion and the company 
providing the cargo-carrying unit. 
 

However, EPA believes that the better practice under these circumstances (i.e., 
two companies jointly moving the shipment during a segment of the waste's 
transportation) is to identity on the manifest only the transporter company that is 
primarily responsible for the movement of the waste over this transportation segment. 
EPA considers the primarily responsible company to ordinarily be the employer of the 
individual who actually performs the positive acts required of transporters under the 
Part 263 regulations. These acts include signing and dating the manifest when received 
from the generator, returning a signed copy of the manifest to the generator, obtaining 
the date of delivery and handwritten signature of the representative of the facility or 
next transporter to which the waste is delivered, giving the remaining copies of the 
manifest to the facility or next transporter accepting the shipment, and retaining a copy 
of the manifest for the transporter company's files. 
 

EPA considers that the performance of these required acts connotes the custody, 
control, and responsibility for the movement of the waste, so that the employer of the 
individual performing these acts should generally be the company identified as the 
transporter on the manifest. If in particular instances, another company has agreed to 
assume responsibility for compliance with the transporter standards of Part 263, the 
other company may be identified as the transporter on the manifest, and the individual 
signing the manifest should do so in a manner that indicates that he is signing as agent 
for the other company. EPA will generally look first to this primarily responsible 
transporter for information about the movement of the waste, and for compliance with 
the Part 263 requirements. 
 

Please note that EPA has announced similar policies to deal with circumstances 
where there are multiple generators or multiple importers associated with a hazardous 
waste. We frequently encounter facts under which more than one person contributes to 
the generation of a hazardous waste, and we use the term "co-generators" to identify the 
relationship between several generators. The policy for co-importers was explained. to 
your association's chairman, Mr. Dickhutt, in a March 7, 1996, letter from Michael 
Shapiro. 
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Finally, please be aware that states may generally impose requirements which 
may be more stringent than federal RCRA requirements, except where their more 
stringent requirements are inconsistent with RCRA, or preempted by the DOT under 
the preemption authorities contained in the 1990 amendments to the Hazardous 
Materials Transportation Act. In a recent preemption decision touching upon the 
manifest, the DOT affirmed the principle that state laws may not significantly alter the 
information supplied on the manifest. See 60 FR 62527, 62537 (December 6, 1995). Based 
upon our reading of this preemption decision, states could not, for example, require 
additional information on the manifests specific to the vehicles involved in the 
movement of the wastes. We offer no opinion on whether DOT would conclude that a 
State requirement contrary to the EPA policy discussed above would be preempted 
under the federal hazardous materials transportation  laws. 
 

If you have further questions on this matter, please contact either Ann 
Codrington of my staff on (202) 260-4777, or Richard LaShier on (202) 260-4669. 
 

Sincerely, 
 

Michele Anders, Chief 
Generator and Recycling Branch 

 
cc: Ann Codrington 

Rich LaShier 
 

 


