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PAINT WASTES AND THE SPENT SOLVENT LISTINGS 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
MAY 20 1987 
 
Mr. Stephen J. Evans 
Environmental Engineer 
Modine Manufacturing Company 
1500 De Koven Ave 
Racine, Wisconsin  53401 
 
Dear Mr. Evans: 
 
This is in response to your letter of March 30, 1987, in which 
you request guidance as to the proper classification of waste paint 
sludge and whether these wastes are subject to the November 7, 1986, 
land disposal restrictions rule.  Specifically, you referred to paint 
sludge waste resulting from paint operations where the paint has 
been thinned with petroleum naptha solvent.  Furthermore, you indi- 
cated that the virgin petroleum naptha solvent contains certain 
solvent constituents that are also included under the F001-F005 
spent solvent listings (e.g., xylene and toluene). 
 
Each of the questions raised in your letter is restated below 
and followed by the appropriate response 
 
1.   Can we continue to classify the paint sludge as a D007 waste or 
     must we classify it as an F003 waste? 
 
In order for a waste to meet the criteria of the spent solvent 
listing (i.e., EPA Hazardous Waste Nos. F001, F002, F003, F004, 
and F005), the waste must be generated as the result of a solvent 
being used for its "solvent" properties, that is, its ability to 
solubilize (dissolve) or mobilize other constituents (e.g., solvents 
used in degreasing, cleaning, fabric scouring; as diluents, 
extractants, reaction and synthesis media).  Process wastes containing 
solvents where the solvent is an ingredient in the formulation of 
a product are not covered by the spent solvent listings.  Thus, 
paints containing solvents as an  ingredient are not covered under 
the solvent listings.  In the painting process scenario you 
described, the addition of petroleum naptha solvent to a paint 
product constitutes the formulation of a modified paint product. 
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The Agency does not recognize a distinction between paints that 
contain solvents and paint where solvents have been added. 
 
Therefore, thinned paint (as described in your letter) that is 
later discarded as a waste or paint sludge resulting from the 
use of the thinned paint would not be covered under the F001-F005 
spent solvent listings.  If the extractant from a representative 
sample of the paint sludge exceeds the maximum concentration of 
chromium for the characteristic of EP Toxicity (40 CFR 261.24), 
the waste would be appropriately classified under EPA Hazardous 
Waste Number D007. 
 
2.   If virgin xylene were used in lieu of petroleum naptha to thin 
     the paint, is the paint sludge that results an F003 waste (>1% 
     xylene by weight in paint sludge)? 
 
Regardless of whether the solvent is virgin xylene or petroleum 
naptha, the solvents are used as ingredients in the formulation 
of the paint.  As such, the resultants paint sludge would not meet 
the criteria for an F003 spent solvent waste (refer to the response 
to question No. 1). 
 
3.   If waste or reclaimed xylene were used in lieu of petroleum 
     naptha to thin the paint, is the paint sludge that results an 
     F003 waste (>1% xylene in paint sludge)? 
 
No.  The paint sludge that results would not be properly 
classified as an F003 spent solvent waste (refer to the response 
to question No. 1). 
 
4.   If xylene were used to clean the spray guns (the solvent/paint 
     sprayed onto the water wall), would the paint sludge then become 
     an F003 waste (>1% xylene in paint sludge)? 
 
Using xylene to clean the spray guns constitutes use for 
its solvent properties because the xylene solubilizes (dissolves) 
other constituents (i.e., paint).  As such, spent xylene that 
is generated from this cleaning practice would be covered by the 
spent solvent listings, specifically Hazardous Waste No. F003. 
Furthermore, in cases where the spent xylene that results from 
cleaning spray guns (an F003 waste) is mixed with paint sludge 
produced from the painting scenarios described under questions 
1,2, and 3, the resultant waste stream would be considered 
an F003 waste (in accordance with the "mixture rule", 40 CFR 261.3 
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(a)(2)(iv)). 
 
5.   If petroleum naptha and xylene were used to thin the paint 
     (and the resulting mixture contained >10% xylene by volume), 
     is the paint sludge that results an F003 waste? 
 
As mentioned above, paint sludge resulting from the overspray 
of thinned paint does not meet the criteria for an F003 waste, since 
the solvents (in this case, petroleum naptha and xylene) are 
ingredients in the formulation of the paint.  Thus, the solvent 
mixture rule does not apply (see 50 FR 53315, December 31, 1985). 
 
6.   If the paint sludge that results is properly classified as an 
     F003 waste (because it contains >1% xylene), and it is processed 
     using a distilling device that removes all of the solvent and 
     water from the paint sludge, is the resulting 'cooked' sludge 
     an F003 waste even though it no longer contains solvents?  If so, 
     can it be delisted?  If the 'cooked' sludge meets the solvent 
     treatment standard of 0.15 mg/1 for xylene, can it be landfilled? 
 
In accordance with the "derived from rule" (40 CFR 261.3(c)(2)), 
the residue from treatment of a hazardous waste remains a hazardous 
waste.  Thus, assuming the waste stream is properly identified as 
an F003 spent solvent waste, the "cooked" sludge resulting from 
distillation of this material remains an F003 hazardous waste and is 
subject to the applicable land disposal prohibition requirements 
unless delisted according to the provisions, or rendered non-hazardous 
(see 40 CFR 261.3(a)(2)(iii)).  It should be noted that the delisting 
procedures require that the petitions address all factors that may 
cause the waste to be hazardous, not only those for which the waste 
was originally listed. 
 
Where restricted wastes and the concentrations of their 
associated hazardous constituents meet the applicable treatment 
standards, the wastes may be disposed of in a Subtitle C facility. 
Therefore, if the "cooked" sludge meets the treatment standard 
established for xylene and does not exceed the treatment standards 
for any other restricted waste constituents, it may be placed in 
a hazardous waste land disposal facility. 
 
7.   If the water wall and associated tank were removed and replaced 
     with dry filters, and paint containing >10% by volume of xylene 
     was applied to the product, would the waste paint filters be 
     classified as an F003 waste?  If the waste paint filters 
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     contained 0.15 mg/1 xylene, would they be classified as an 
     F003 waste? 
 
The waste paint filters described in this scenario would not 
be properly classified as an F003 waste since the paint residuals 
would not constitute a spent solvent (refer to the response to 
question No. 1). 
 
I hope this information adequately addresses your concerns. 
Please feel free to contact William Fortune, of my staff at (202) 
475-6715, if you have any further questions. 
 
Sincerely, 
 
 
Jacqueline W. Sales, Chief 


