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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
FEB 5 1991 
 
Thomas E. Linson 
Hazardous Waste Management Branch Chief 
Indiana Department of Environmental Management 
105 South Meridian Street 
P.O. Box 6015 
Indianapolis, Indiana  46206-6015 
 
Dear Mr. Linson: 
 
This letter responds to your January 4, 1991 request for a  
regulatory interpretation regarding the export of hazardous 
wastes utilized for precious metals reclamation.  Specifically,  
you question whether Federal regulations require compliance with  
40 CFR Part 262 Subpart E (which regulates hazardous waste  
exports) when a precious metal-bearing sludge is exported for  
reclamation.  You request this interpretation because the export 
requirements of Part 262 Subpart E are not specifically 
referenced in either section 261.6(a)(2) or 266.70.  However, as  
Mr. Glenn Sternard of U.S. EPA's Region V office has indicated,  
the preamble to the August 8, 1986 rulemaking (51 FR 28664), 
which promulgated the export requirements for hazardous wastes,  
implies that the export requirements do, in fact, apply to any  
generator required to prepare a manifest under Subpart B of Part  
262. 
 
Mr. Sternard is correct.  The export requirements of Part 
262 Subpart E are applicable for precious metal-bearing sludges  
that are exported for reclamation.  EPA agrees that a specific  
reference to Part 262 Subpart E in section 266.70 would clarify  
this requirement and we will keep this in mind during any future  
rule changes.  As the preamble to the August 8, 1986 rulemaking  
discusses in depth (while not specifically referring to hazardous  
wastes used for precious metals recovery), the determining factor  
in applying the export requirements is whether or not the  
transportation of a particular hazardous waste requires a  
hazardous waste manifest.  (Indeed, the preamble actually 
explains the Agency's position that the export requirements  
applies only to hazardous wastes which require a manifest, rather  
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than to any hazardous waste, which is how some of the commenters  
on the proposal to this rulemaking interpreted Section 3017 of  
RCRA.) 
 
Therefore, in the absence of any specific exemption from the  
export requirements for a hazardous waste that requires a  
manifest, the export requirements apply.  Hazardous wastes which 
are subject to Part 266 Subpart F are not specifically exempt 
from the export requirements. 
 
I hope this clarifies the applicability of the export  
requirements for the situation you must resolve.  If you have any  
further questions, you may contact Mike Petruska, Chief of the  
Regulatory Development Branch, at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 
 


