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Mr. T.L. Nebrich Jr., President 
TLN Environmental Consulting 
170 Londonderry Lane 
Getzville, NY 14068 

Dear Mr. Nebrich: 

MAR 0 1 2013 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

I am writing in response to your letter of January 28, 2013, addressed to Barry N. Breen, 
Principal Deputy Assistant Administrator, Office of Solid Waste and Emergency Response. In 
the letter you request a clarification regarding the dilution of listed F003/DOO 1 hazardous wastes. 

You first ask EPA to verify that if an F003 waste (which was listed solely for the 
characteristic of ignitability) is mixed with a solid waste such that it no longer exhibits any 
hazardous waste characteristic, i( is not regulated as F003. In response to your request, 40 CFR 
Section 261.3(g)( 1) states that a waste that has been listed solely for the characteristic of 
ignitability (D001), corrosivity (D002) or reactivity (D003) "is not a hazardous waste, if the 
waste no longer exhibits any characteristic of hazardous waste." 

You further ask whether or not water can be used to dilute the F003 waste to render it 
nonhazardous and, if not, what can be used as a diluent for such a waste treatment. You pointed 
out that this is a treatment option that is not performed to skirt the LDR requirements in 40 CFR 
Part 268 because "a LDR Notification attaches at the point of generation." In this respect, F003 
wastes that express a characteristic at the point of generation but are subsequently de­
characterized are excluded under 40 CFR Section 261.3(g)(1 ), but are still subject to the Part 268 
Land Disposal Restrictions (LDR) requirements per 40 CFR Section 261.3(g)(3). However, 
water or any other nonhazardous diluent that removes the characteristic of ignitability from F003 
wastes allowing the generator to claim the 40 CFR Section 261.3(g)(3) exclusion cannot be used 
in a manner that constitutes impermissible dilution under CFR Section 268.3. That is, F003 
wastes may not be simply diluted as a substitute for adequate treatment. 

Furthermore, you should be aware that most States are authorized to implement the 
RCRA hazardous waste program, and that States may have hazardous waste regulations more 
stringent than those of the Federal government. In addition, States were not required to adopt the 
May 16, 200l revisions to the Mixture and Derived-From Rules (66 FR 27266) that promulgated 
the 40 CFR Section 261.3(g) exclusion since such revisions are less stringent than the existing 
regulations. In a State which has not adopted 40 CFR Section 261.3(g), the F003 waste continues 
to be regulated as F003 regardless of whether it does not exhibit any characteristic of hazardous 
waste at the point of generation or disposal. 



Thank you for your interest in the hazardous waste regulations. If you have further 
questions concerning this matter, please contact Chichang Chen of my staff at (703) 308-0441 or 
chen.chichang@epa.gov. 

Sincerely, 

~·~ 
Betsy DeZlin, Director 
Materials Recovery and 
Waste Management Division 


